Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Drapstrusler mot Kongefamilien

Fram til i går kunne man lese på Dagbladet.nos debattsider både drapstrusler, injurier og grove krenkelser mot kongefamilien, samt mot prinsessens nye venn – Ari Behn.

Dagbladet.no meninger
Landets største aviser har alle diskusjonsforum på Internett der leserne fritt kan si sin mening. På Dagbladet.nos sider »Si din mening», har en rekke anonyme lesere sagt sin mening om både kongefamilien og forfatteren Ari Behn.

Majestetsfornærmelsene florerte, og en rekke oppfordringer på debattsidene må kunne kalles trusler. Ari Behn, prinsesse Märtha og kronprinsens forlovede Mette Marit, har alle grunn til å føle seg sterkt krenket på bakgrunn av innholdet.

Men flere av de største nettavisene påtar seg ikke noe redaktøransvar for innholdet på deres debattsider.

Dagbladet.no er blant de som fraskriver seg et slik ansvar:

«Du er personlig ansvarlig for dine egne debattinnlegg. Dagbladet.no står ikke ansvarlig for dine ytringer ved eventuelle klager eller krav fra tredjepersoner.»
(Kilde: Dagbladet.nos spilleregler for debattsiden ( www.dagbladet.no/meninger/spilleregler.html.)

Fritt spillerom for alle

ITavisen.no konfronterte ansvarlig redaktør i Dagbladet Medialab, Arne Krumsvik, med det fornærmende innholdet, og hvordan han ser på sitt ansvar for debattsidenes innhold.

– Vi vedkjenner oss ikke et redaktøransvar for innholdet på debattsidene. Men vi har visse spilleregler som medfører at innlegget kan bli kastet ut hvis innholdet er krenkende, sier Arne Krumsvik.

Krumsvik hevder det ikke er mulig å sjekke innhold forløpende dersom man skal ha en interaktiv tjeneste, men at det gjøres oppmerksom på at innholdet ikke er klassisk.

– Både Ari Behn og kongefamilien har fått gjennomgå på Dagbladets debattside. Man kunne finne både majestetsfornærmelser og utsagn som er injurierende. Tar dere ikke noe ansvar for dette innholdet?

– Når vi blir gjort oppmerksom på slikt innhold fjerner vi det selvsagt. Men vi kan ikke sjekke slikt fortløpende, mener Krumsvik.

Dagbladet.nos redaktør har vært aktiv og sentral i utviklingen av publisering på Internett i Norge. Han har hele tiden gitt uttrykk for å være en tilhenger av et nett uten for mye reguleringer.

Vil ikke oppgi identitet ved injurier

Hvis noen skrev noe injurierende om meg, ville dere avslørt eventuell informasjon om den som skjulte seg bak pseudonymet?

– Nei, det ville vi ikke gjort, sier redaktøren, men han ville vært vennlig nok til å fjerne innholdet.

DB Medialab verken kontrollerer eller overvåket de ulike meningsytringene og påstandene, så på ett av Norges største nettsteder er det fritt frem for skittkasting.

Etter at ITavisen.no konfronterte Arne Krumsvik med hva som stod på deres Dagbladet.nos debattsider, sørget han tirsdag for å endre flere av de mest krenkende påstandene. Dette ble da også møtt med kritikk fra flere av debattantene.

VG har regler men intet ansvar

Også VG Nett oppgir på sine nettsider at de ikke tar redaktøransvar for innleggene som sendes inn. Men samtidig har de en regel at debattantene ikke kan komme med innhold som er ærekrenkende, rasistisk eller lignende.

Ansvarlig redaktør i VG Nett, Torry Pedersen, har alltid vært flink til å understreke at de ikke påtar seg redaktøransvar for debattsidene. Men når VG setter kjøreregler for hva som kan skrives, kan man jo spørre seg om de likevel har påtatt seg dette.

Slik lyder noen av reglene for innsenderne hos VG:

«Du er personlig ansvarlig for innholdet i debattinnleggene du publiserer, og vil holde VG Nett skadesløs for ethvert eventuelt krav fra tredjeperson som følge av dine debattinnlegg.
Du kan ikke skrive, laste opp, linke til eller på annen måte publisere noe som kan medføre straffeansvar, er ærekrenkende, rasistisk, truende, obskønt, pornografisk eller på annen måte er i strid med norsk lov.
VG Nett verken kan eller vil overvåke alle innleggene i diskusjonsforumene og er ikke ansvarlig for innholdet i dem. Vi forbeholder oss likevel retten til på hvilket som helst tidspunkt å redigere eller trekke tilbake innlegg vi mener er i strid med våre grunnregler.»

(Kilde: www.vg.no/debatt/).