Hopp til navigasjon Hopp til innhold

SPILLTEST: Clive Barker’s Undying

En morbid historie har aldri blitt vakrere fortalt på PC-skjermen enn i Clive Barker’s Undying. Og det er du som har hovedrollen…

Clive Barker har opparbeidet seg et rykte som en av horror-sjangerens mestere. Når suksessforfatteren og filmregissøren nå retter oppmerksomheten mot dataspillenes verden, gjør han det med en stilsikker og fryktinngytende sikkerhet som setter nye standarder for atmosfæriske førstepersons actioneventyr.

Farlig vakkert

Visuelt er Undying et mesterverk. Farger, lyseffekter, og ikke minst overbevisende design gjør det til en fryd å utforske hver krok i spillverdenen (tips: skru av lyset i rommet når du spiller). Det er derfor ikke vanskelig å være tilgivende i forhold til at spillet hyppig stopper opp i noen sekunder for å laste data når du entrer et nytt område.

Animerte blafrende gardiner, spindelvev, smågnagere og flaggermus er med på å gi den rette gufsende atmosfæren når du utforsker den gamle herredsgården, katakombene, klosteret, og en håndfull andre prektige utendørs- og innendørs miljøer mens den makabre historien utfolder seg.

På kanten av stolen

Særdeles gode lydeffekter og bakgrunnsmusikk bidrar kraftig til å holde stemningen oppe, og det har tydeligvis gått mye arbeid i å få alt til å høres skummelt ut. I anstrengte situasjoner hører du din egen tunge åndedrett, og fottrinnene stemmer alltid med underlaget du går på, være det tregulv, stein, teppe, vann, eller knokler og beinrester.

Du vil ta deg selv i å holde pusten mens du skjelvende beveger deg i skyggene, fordi du aldri vet når et vanskapt monster hopper frem fra bak et hjørne, stiger opp av gulvet, eller bykser gjennom vinduet.

Hagle og magi, hånd i hånd

Nedkjemping av monstre og annen fandenskap er en viktig del av Undying, og man har faktisk klart å innføre en ny type FPS (First Person Shooter)-system med stort hell. Venstre musknapp bruker du til å betjene de forskjellige våpnene du finner, mens høyre musknapp bruke til å kaste diverse spells som du kan lære deg i løpet av spillet. Denne kombinasjonen fungerer overraskende godt, og det er ikke urimelig å anta at vi vil se flere spill som dukker opp med lignende løsninger i fremtiden.

Utyskene du nedkjemper oppfører seg også relativt intelligent i forhold til i mange andre spill av denne typene. Ofte kan de ligge på lur og vente til du er nærme nok før de lanserer et overraskelsesangrep, andre ganger sniker de seg opp bak deg uten at du merker det. Nifst!

For de som tåler blod…

Hvis du ikke har noe imot litt blod og horror, er det ingen tvil om at du vil få full verdi for pengene dine her. Bare sørg for at du har en kapabel PC som er i stand til å drive den relativt tunge grafikkmotoren.

Ikke før har vi kommet over den gledelige overraskelsen American McGee’s Alice, så lemper EA Games ut nok en spillopplevelse av ypperste klasse. Det er neppe for bombastisk å påstå at en mer intens og oppslukende spillopplevelse enn Clive Barker’s Undying ikke lar seg oppdrive i skrivende øyeblikk.

Kanskje man burde ha rengjøring i vinkjelleren litt oftere…
Monstre? Jeg har ikke sett noen monstraaaaeeehhhhggggmmm….
Grafikken og effektene i Undying er rett og slett fantastiske!

Stikkord: pc_test, spilltester, testprodukt