Annonse


CeBIT: IT på 39 fotballbaner

Dimensjoner og folketall er imponerende. På et området som tilsvarer 39 fotballbaner vil et sted mellom 800 000 og en million mennesker spasere rundt for å få med seg det siste innen teknologi.

Messen har vokst vanvittig raskt på de 15 årene de har eksistert. Den er nå desidert størst i sitt slag i verden, og ledelsen har måttet utvide med én ekstra dag fra neste år av.

Gra 1Ghz til 1.5 Ghz

Teknologien vokser og utvikler seg nesten like raskt. I fjor var PC’er med 400 Mhz-prosessor standard. I år er 1 Ghz normen, mens 1.5 Ghz er nyheten.

Alle de store PC-leverandørene håper på at Gigaherz-maskiner skal inn i alle hjem og kontorer i løpet av året, og at de velbeslåtte velger maskiner med enda bedre spesifikasjoner.

Annonse


Trådløst

Av nye teknologier er det Bluetooth som står i sentrum. Bluetooth er trådløse nettverk med kort rekkevidde – maks 10 meter som standard, og noen titalls meter mer dersom man bruker ekstra forsterkere.

På messen vil man få prøve verdens største Bluetooth-nettverk, installert i hall 13. Besøkende vil kunne få nyheter og informasjon direkte på håndholdte Bluetooth-terminaler som blir utlånt på stedet.

Husker du UMTS?

3G mobiltelefoni eller UMTS blir heller ikke glemt. Store produsenter som Nokia, Siemens Sagem og Motorola vil etter alt å dømme presentere prototyp-modeller. Det gjorde de også i fjor, men da bare som dummies. Denne gangen vil de kunne vise overførte levende bilder, sies det.

Forløperen GPRS vil heller ikke bli glemt. Mange kloke hoder mener å vita et GPRS vil få lengre levetid nå som både UMTS-nettverkene og UMTS-terminalene synes å bli kraftig forsinket.

GPRS, som gir konstant oppetid på nettet og som innebærer en betalingsprofil der brukeren betaler for data og ikke tilkoblingstid, kan ikke sies å ha vært noen stor suksess så langt. Bare en telefon er i realiteten på markedet, Motorolas Timeport 260.

Telefon som snakker

Dingsene er kanskje det mest interessante for ikke-business besøkende. Og dem er det nok av. Mye er allerede sett, slik som mobiltelefoner med MP3-spillere. Mer av en nyhet er viderutviklingen av talestyring. Hittil har man kunnet snakke tilo telefonen, slik mat den ringer opp personen du roper på.

Det nye er at telefonen snakker til deg. Den forteller hvem som ringer, leser opp eposten og forteller deg når det skjer noe nytt på en WAP-side.

WAP har blitt erklært død av mange, mens andre mener at slike og lignende tjenester vil blåse liv i formatet igjen. Og ikke minst GPRS, som tar bort stressfaktoren ved at taksameteret går.

PDA til alle

På PDA-fronten skjer en eventyrlig vekst. Mens lomme-PC for knapt ett år siden var noe som var forbeholdt teknofrikere og alle andre syntes det var enklere og raskere med en Filofax, har nå folk flest begynt å venne seg til tanken på at telefonnumre, avtaler og notater skal være digitale.

Og ikke minst skal de kunne synkroniseres mot Outlook på jobben, ta ned eposten og surfe etter nyheter.

Alt dette er selvfølgeligheter, både hos Palm, Psion, Compaq, HP, Casio, Sharp, Handspring og de andre etter hvert tallrike PDA-produsentene.

Innebygd mobil

Nytt på CeBIT er PDAer med innebygd mobilfunsksjonalitet. Palm kan presentere en modell med GSM-kort innebygd. Det samme kan Siemens og Casio. Men Palm overgår trolig alle med å presentere en løsning som både støtter GSM, Bluetooth og GPS satelittnavigasjon.

Sony satser også kraftig på PDA-markedet, selv om de er lovlig seint ute i så måte. De presenterer der vekten er lagt på Internett-funksjoner – en slags mini-Vaio.

Bruk fastlinje!

Siden verken GSM eller GPRS gir høye hastigheter på nettet, satser mange produsenter på innebygde 56 Kbits/s modem og nettverkskort. Den nye HP Journada 720 er ett eksempel. Har du tilgang til vanlig telefonlinje, er det jo ikke noe vits i å knote med mobilen.

På fotofronten lanserer Kodak et digitalt minikamera – 50 gram lettere og et par kvadratcentimeter lettere enn de minste vi har sett hittil. Med fare for å tråkke en messsedeltaker på tærne har de kalt det PalmPix.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse