Digital-TV illustrasjon

Annonse


Digital-TV frykter Napster-effekt

Digital-TV illustrasjonDigital-TV betyr i første rekke bedre bilde og en lang rekke nye tjenester på fjernsynsapparatene i de tusen hjem. Konflikten mellom ønsket om suveren kvalitet og frykten for uhemmet “hjemmebrenning” av fjernsynssendinger er nå påtrengende i USA.

Napster-effekt

Kabel- og satelittselskapene har avtaler med innholdsleverandørene som sikrer innoldet i digitalfjernsyn mot ulovlig lagring og kopiering. I tillegg til kopibeskyttelse dreier det seg om tiltak som senker oppløsningen på spesifikk digital programmering, slik at brukerne forhindres i å lage høyoppløselige kopier.

Men den samme teknologien er ennå ikke brukbar på digital-TV som sendes via bakkenett, skriver ZDNet. Kringkasterne frykter det de kaller en “Napster-effekt” og ønsker derfor å kryptere digitale bakkesendinger, noe som selvsagt blir møtt med stor skepsis.

Brudd på forbrukernes rettigheter

– Dette er et brudd på vanlig praksis som tillater forbrukerne å ta opp programmer for bruk i hjemmet, sier Gary Shapiro, lederen for Home Recording Rights Coalition.

Annonse


– Kryptering av bakkesendt digitalfjernsyn vil gi brukerne få grunner til å konvertere fra vanlig analogt fjernsyn, der friheten er mye større, sier Shapiro.

Kongressmedlem Billy Tauzin er enig med Shapiro i at dette er en delikat problemstilling.

– Det er en vanskelig balansegang mellom beskyttelse av digitalt materiale og forbrukernes private rettigheter, sier Tauzin. – Uten beskyttelse, intet innhold. Uten innhold, intet forbrukermarked.

Snart i Norge

Det er bare et spørsmål om tid når problemstillingen blir aktuell her i Norge. Det er sterke krefter i sving for å bygge ut et digitalt bakkenett med en dekningsgrad på hele 95 prosent.

Det forventes at Telenor, NRK og TV2 vil legge frem sine første samarbeidsplaner for et slikt nett i løpet av få uker.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse