Office XP

Annonse


TEST: Microsoft Office XP

I de foreløpig få dagene vi har brukt Office XP-betaen (Word, Excel, Outlook, PowerPoint, Access og FrontPage, mens Publisher og PhotoDraw kommer senere), har vi kunnet glede oss over mange forbedringer: Det praktiske oppgavepanelet, de praktfulle smarte taggene, den nye søkefunksjonen og dokument-sammenlikningen fungerer på kryss og tvers av applikasjonene.

Vi installerte Office XP under Windows Me, og har ikke opplevd noen problemer. Office XP bruker samme filformat som tidligere, og er uproblematisk å ta i bruk.

Tale, håndskrift og oversettelse

Office XP inneholder både talestyring og diktering (kommer også på norsk), og håndskriftgjenkjenning (med mus, eller penn på en skriveplate), og Word XP kan automatisk oversette mellom engelsk, spansk og fransk!

Til tross for all automatikken, lar Office XP brukerne selv ta styringen. Det er mange forbedringer i Office XP, men de færreste vil vel føle at de MÅ oppgradere.

Annonse


Endringer i Office XP

Grensesnitt i pastell

En mykt, pastellfarget grensesnitt ønsker velkommen til XP-applikasjonene. Knappene i verktøylinjen markeres tydelig når vi fører musepekeren over dem.

Straks du åpner en applikasjon, åpnes også Oppgavepanelet (Task Pane) til høyre på skjermen. Det lister opp de siste dokumentene, gir adgang til maler, e-postsending, formatering, disk- og nettsøk, oversettelser og utklippstavlen.

Oppgavepanelets snarveier

Oppgavepanelet opptar en femtedel av skjermen, men så gir det da også aksess til en rekke funksjoner uten skjule dokumentvinduet slik dialogboksene gjør.

Til venstre på skjermen vises Mal og formaterings-panelet (Styles and Formatting) med alle tilgjengelige maler og formater, og veiviser for fletting. Office XP gjør jobben enklere, fordi den synliggjør funksjonene i applikasjonene.

Smarte tagger

Når du begynner å skrive, dukker det opp Smart Tags, små knapper midt i dokumentet som viser snarveier og tips).

Office XP Smart Tags

Hvis du kopier og limer inn et avsnitt, dukker det opp en tagg som spør om det kopierte avsnittet skal ha samme format som den omkringliggende teksten. Hvis du derimot samtidig kopierer flere avsnitt på forskjellige steder i dokumentet (Ctrl + klikk), åpnes Oppgavepanelet og viser de 12 siste avsnittene du har kopiert.Smart Tag-ene er ikke i veien. De forsvinner så snart du gjør noe annet.

Kobler til Outlook og nettet

De smarte taggene dukker også opp når du skriver navn, adresser, internettadresser, e-postadresser og telefonnumre. Taggen gir deg valget mellom å hente/legge til kontaktdataene i Outlook, avtale møte eller sende e-post -f.eks. Bjørn B. Brøndbo.

Når du skriver et aksjesymbol, som MSFT, spør en tagg om du vil oppdatere aksjekursen (via MSN Money Central). Smart Tags kan også koble Excel med data på nettet, og senere oppdaterer dataene i regnearket (Web Queries).

Outlook kraftig forbedret

Outlook XP har mange forbedringer som du vil like. Det er blitt mer oversiktlig, og har fått med seg mye av funksjonaliteten i Outlook Express. Nye Outlook håndterer både Internet e-post-, Exchange- og Hotmail-kontoer. Det eneste som mangler, er støtte for newsgroups og faks.

Som i Outlook Express, blir e-postadresser utfylt når du beginner å skrive, og du kan velge konto når du sender.

Enklere avtaler

Outlook XP bruker Word som standard e-posteditor. Ren teks-meldinger blir automatisk reformatert for å fjerne linjeskift. Outlook støtter gruppeavtaler.Kalenderen foreslår alternative tidspunkter som passer de andre, hvis du er opptatt på det foreslåtte møtetidspunktet. Avtaler blir fargekodet i henhold til de reglene du selv setter opp.Alle alarmer blir vist i samme dialogboks.

Office XP Power Point

PowerPoint enklere å bruke

I Office XP har PowerPoint endelig fått forhåndsvisning, og Oppgavepanelet gjør det enklere å velge maler, animasjoner og effekter. Du kan dessuten bruke forskjellig maler for forskjellige deler av presentasjonen.

Nye PowerPoint kan forhåndsvise animasjoner og effekter mens du utformer siden, og skrive ut presentasjoner med kommentarer. PowerPoint XP er i det hele tatt blitt enklere å bruke.

FrontPage har små endringer

FrontPage er i liten grad endret, bortsett fra forbedret grensesnitt. Skilleark gjør det enklere å bla seg gjennom nettsidene du holder på å lage. En dialogboks viser filene som skal publiseres, og varsler om eventuelle konflikter.

Nye FrontPage kan automatisk lage et bildegalleri med miniatyrer av bilder. Du har også mulighet til å bruke autofigurer, tekstbokser og WordArt på nettsidene. Det er dessuten blitt enklere å redigere tabeller.

Access med pivottabeller

Access er heller ikke kraftig forandret. Aksess bruker det samme gamle filformatet, hvis du da ikke ønsker å benytte det nye, utvidede formatet som er forberedt for kommende Access-vesjoner.

Den største nyheten er at Access XL har fått samme slags pivottabeller som i Excel. Nye Access støtter XML. Dessuten har databaseprogrammet fått Angre-funksjon i mange nivåer i Design-modus, og flere feilvarslere som kan bistå under programmeringen.

Excel med feilvarslere

Excel drar også nytte av de gj|ennomgripende endringene i Office XP, men Excel XP har også sine unike forbedringer:
Nye Excel inneholder flere feilvarslere og rådgivere som spare deg for trøbbel. Hvis du skriver feil i en Excel-formel, varsler et grønt triangel i cellehjørnet. Hvis du skriver inn et likhetstegn og en funksjon, viser Tool Tip alle variablene. Regnearket kan gjenkjenne tall som er formatert som tekst, og behandle dem som tall. Excel XP støtter XML, slik at du kan lagre XML-data i Excel og kjøre spørringer.Med det nye tegneverktøyet kan du lage fargerike rammer rundt celler du vil fremheve, og arkene i nye Excel kan også fargekodes.

Word er blitt bedre

Word høster stor gevinst av de generelle forbedringene i Office XP-pakken. Dialogboksen Fil, Lagre har fått knapper for å lagre dokumenter i Favoritt-mappen, i Mine nettverkssteder og i MSN Communities (gratis lagring på MSN’s servere). Autokorrektur i Word kan være frustrerende når den retter ting du ikke vil endre. Nå vises en blå strek under disse ordene. Når du klikker på streken vises opsjoner for overstyring av automatikken.Den norske ordboka er også forbedret.

E-post-integrasjon

Når du klikker på e-post-knappen for å sende et Word-dokument, åpnes et adressefelt med plass til noen åpningsbemerkninger (Introduksjon) som kan utfylles uten å endre på selve dokumentet.

Word kan nå sette inn en digital signatur som garanterer at et dokument blir endret.Tabellfunksjonen inneholder mange forbedringer. Tegne-verktøylinjen, som fungerer i alle applikasjoner, har fått en diagram-funksjon.

Kollektive rettelser

Gruppesamarbeid er blitt mye enklere med en ny Send post for gjennomgang-funksjon. Når en kollega åpner dokumentet, blir Spor endringer automatisk aktivisert, og når du får det reviderte dokumentet i retur, spør Outlook om du vil flette det med originalen. Når du korrigerer et slikt Word-dokument, vises kommentarene som tegneseriebobler i høyre marg. Her er det mange forbedringer.

Tre andre forbedringer

– I Office XP tar både Word, Excel og PowerPoint automatiske sikkerhetskopier. Hvis Office kræsjer, dukker det opp en dialogboks som tilbyr gjenoppretting av data og starter applikasjonen på nytt.

– Oppgavepanelet byr på en ny og kraftig forbedret søkefunksjon som åpnes med en knapp i verktøylinjen. Her kan du skrive inn ord du vil søke etter, spesifisere hvor du vil søke (også i Outlook-mappene), begrense søk etter dato, fil-type og egenskaper og bruke boolske operatorer (OG og ELLER).

– Office-assistenten, som så mange finner irriterende, blir ikke lenger slått på automatisk. Øverst til høyre i menylinjen er et lite felt for søk i Hjelp.

Vanskeligere å kopiere

60 prosent av Office-brukerne, 120 millioner til sammen, bruker fortsatt Office 95 eller 97. Microsoft vil overtale dem til å oppgradere til Offixe XP, og i tillegg friste de mange som bruker piratkopier. Over 25 prosent av Office-brukerne i Nord-Amerika har ulovlige kopier. I Norge, Kina og Vietnam er andelen med piratkopier henholdsvis 37, 90 og 98 prosent!Halvparten av Microsofts omsetning og fortjeneste kommer fra Office (25 prosent fra Windows).

Microsoft har tidligere prøvd seg med en antikopieringsteknologi. I Office XP kommer en ny versjon som registrerer maskinvaren i brukerens PC, og låser lisensnummeret til den. Hvis du setter inn nytt grafikkort og større harddisk, må du kontakte Microsoft for å få oppdatert lisensen.Microsoft vil både tilby Office XP i vanlig salg, og på abonnementsbasis.

Annonse