Trolltech TQ ill.

Annonse


Trolltech kan banke Microsoft

Trolltech TQ ill.Sammen med det tyske selskapet LISA Systems presenterer norske Trolltech en iPaq som kjører Linux. Produktet skal vises frem på Cebit-messen i Hannover.

LISA har fjernet innmaten Pocket PC til fordel for mLinux, et OS fra LISA, og Qt/Embedded og og Qt Palmtop Environment fra Trolltech.

Manglende funksjoner må på plass

– Men er det noe som tilsier at en iPaq med Qt/Embedded og Linux er bedre enn en iPaq med Windows Pocket PC?

.- For øyeblikket er ikke dette en direkte konkurrent til Pocket PC på PDA, men på sikt kan dette fort blir en realitet. Først må imidlertid en del manglende funksjoner på plass, sier salgssjef i Trolltech, Hogne Tjemsland, til ITavisen.no.

Annonse


Første målgruppe for iPaq-en med programvare fra Trolltech og LISA, er programmerere som ønsker å utvikle for vertikale markeder. Her er fordelen mange i forhold til Pocket PC/ Microsoft CE, mener Tjemsland.

Kan kjøres på flere plattformer

– Man kan utvikle programmene med Qt/Unix eller Qt/Windows på sin favoritt desktopp. Deretter må koden kun rekompileres for embedded maskinen.

– Qt/Embedded kan kjøres på en rekke hardware plattformer. (Stort sett der Linux kjører) Pocket PC kjører kun på et knippe prosessorer.

– Qt sitt API er mye bedre strukturert enn de fra Microsoft. Dette betyr raskere utvikling og raskere utvikling og enklere kode å vedlikeholde.

Sparer kostnader

– Kostnaden er også viktig. En softwareløsning basert på Linux + Qt/Embedded er betydelig rimeligere enn Pocket PC.

– Linux er kjent som et meget stabilt og godt operativsystem. Qt er gjennom mange år kjent for sin kvalitet på en rekke plattformer, sier Hogne Tjemsland.

Trolltech satser meget hardt på Embedded markedet. Man regner med at over 90 prosent av alle databrikker som lages går til Embedded systemer.

-Flere og flere av disse systemene begynner nå å få nok prosessorkraft og tilkoblet dataskjermer slik at grafikk blir viktig. Det er her Qt/Embedded kommer inn, sier Hogne Tjemsland.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse