Bjørn Brøndbo

Annonse


.NET kan kjøres på Linux

Bjørn BrøndboI en tale i Santa Clara i California tirsdag, avslørte adm. direktør i Microsoft, Steve Ballmer, nye detaljer rundt .NET-strategien.

Allerede neste uke kommer selskapet med programvare, som tillater at nettjenester som benytter .NET-teknologien, vil kunne kjøres på maskiner med annet operativsystem enn Windows.

Gjelder også Linux

– På mandag vil vi annonsere hvordan folk som ikke har Microsoft på desktoppen, kan implementere våre .NET-tjenester, uttalte Ballmer, i følge Infoworld.com.

Han bekreftet at dette også ville inkludere Linux operativsystem, som Microsoft aldri har uttrykt særlig begeistring for.

Annonse


– Har vi en måte som gjør at de som hoster nettsider på Linux kan bygge på .NET? Ja, det har vi, sa Ballmer.

Han understreket imidlertid at strategien fremdeles vil være å få flest mulig Windows-brukere.

-Det er .NET Communication Class Library som gjør det mulig å kjøre på andre plattformer. Dette er et klassebibliotek som gjør at tjenestene i .NET kan implenteres på andre plattformer, sier Anders Føyen, salgssjef i Microsoft Business Solutions, til ITavisen.no.

Dette innebærer at en rekke .NET-tjenester kan benyttes på f.eks. håndholdte enheter, og nå også et OS som Linux.

-Men det innebærer ikke at alt vi har i vår prislise kan implenteres på andre plattformer, understreker Føyen.

Bygger på XML

.NET bygger på XML, som og inkluderer applikasjoner og redskap for å skape nettbaserte tjenester for både forbruker- og businessmarkedet.

Også tidligere har Microsoft uttalt at .NET vil kjøre på andre plattformer enn Windows, noe som helt sikkert er klokt. Svært mange store selskaper har nettsider som er basert på versjoner av Unix eller Linux.

Men det er ikke klart om .NET vil jobbe like godt under andre plattformer som under Windows.

Microsoft har tonet ned linjen de har kjørt tidligere, med at all deres programvare kun skal kunne kjøres på deres eget operativsystem.

Ukjent Java-strategi

En av .NET programvare tjenestene Microsoft vil diskutere i neste uke, er Hailstorm. Hailstorm er ett sett XML-tjenester for oppgaver som å autentisere en brukeridentitet og sjekke kalenderinformasjon.

Hvorvidt programmer som er skrevet i Java, vil kunne kjøres på .NET-tjenester, har ikke selskapet avgjort foreløpig. Men selve programmeringsspråket vil bli en del av verktøyene i .NET-pakken.

-Men vil .NET-tjenestene ha samme kvalitet når de kjører på andre plattformer, som på Windows?-

Windows er alltid det beste operativsystem å kjøre programvare på uansett, er Føyens påstand, en påstand som sikkert ikke alle er enige i.

Annonse