Napster + lovparagraf

Annonse


Napster tapte i retten

Napster + lovparagrafDommer Marilyn Patel ved den føderale distriktsretten i San Francisco var klinkende klar: Napster gjør noe ulovlig når de bidrar til å formidle opphavsbeskyttet musikk mellom brukere på nettet.

72 timers frist

De fikk 72 timer på seg til å rydde vekk alle de ulovlige filene de vet om i dag. Hittil har de fått en liste med 5.600 låter fra platebransjen.

Hver gang de mottar et brev fra et plateselskap som mener seg tråkket på, skal de ta affære, heter det i dommen.

Det betyr at om noen i musikkbransjen oppdager en låt de har rettigheter til, må Napster blokkere den umiddelbart fra sitt system.

Annonse


Andre for tur

Etter denne dundrende seieren for platebransjen står nå andre Napster-lignende tjenester for tur. Bransjeorganisasjonen RIAA (Recording Industry Association of America) har fått blod på tann, og prøver nå å stoppe all formidling av artister med platekontrakt via nettet.

Flere av de store plateselskapene tilsluttet RIAA og den internasjonale organisasjonen IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) vil nå systematisk saksøke alle som er med på å gjøre det mulig å skaffe seg musikk uten å betale.

Saksøker alle

I enkelte land, som Belgia og Danmark, har de til og med greid å få politiet til å forfølge enkeltpersoner som laster ned musikk til eget bruk.

Spørsmålet er likevel om de klarer å stoppe byttingen av musikk på nettet. Det er lett å skjule sine spor, og kamuflere musikkfiler som noe annet.

Likevel betyr det nok slutt på musikknedlasting som folkesport. Det vil bli vanskeligere, mer risikabelt og i tillegg ha en smak av kriminalitet hengende ved seg.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse