Annonse


Denne telefonen dreper!

Det ser ut som en vanlig mobiltelefon, men er i stand til å avfyre fire skudd før den må lades. Tollere i Nederland beslagla det første partiet av disse telefonene under en narkotikaaksjon i oktober.

Senere er slike våpen funnet i Sveits og i Tyskland. Nå er enda et parti av disse “telefonene” funnet, denne gang i Kroatia der en våpenhandler forsøkte å smugle partiet til Vest-Europa via Slovenia.

“Slipp mobilen eller jeg skyter”

Funnet av disse våpnene har ført til en rekke tiltak ved flyplasser over hele Europa. Blant annet skal flere flyplasser ha skaffet nytt røntgenutstyr og lagt om rutiner slik at også mobiltelefoner blir skannet når passasjerene sluses inn i terminalene.

Wolfgang Dicke i det tyske politiforbundet sier oppdagelsen av slike telefoner fører til at politiet i gitte situasjoner må trekke våpen når de ser noen som griper etter mobilen. Vi får bare håpe at det er langt mellom de paranoide tjenestemennene i tysk politi…

Annonse


Sprer seg over grensene

Våpentelefonene er trolig produsert i Jugoslavia, og det skal dreie seg om svært avanserte saker. Telefonene er så virkelighetstro at det ikke er mulig å avsløre dem med det blotte øyet. Dette gjør det vanskelig å stoppe telefonene i havner, flyplasser og grenseoverganger. FBI tror derfor at det bare er et spørsmål om tid før slike telefoner finnes over alt.

Kjent av Tollvesenet

Også norske tollere er informert om disse våpnene. Kontorsjef ved Tollvesenet på Gardermoen, Paul Ask, sier til ITavisen.no at man har mottatt informasjon om disse våpnene. Noe forsøk på å smugle slike våpen til Norge skal ikke være avdekket.

-Fra før av har vi kjennskap til at kulepenner har vært bygget om til finkalibrede pistoler, og strengt talt kan en hver gjenstand skjule et våpen, sier Ask. Tollvesenet i Norge har imidlertid ikke foretatt seg noe spesielt som følge av de to beslagene.

Gardermoen har såkalt 100 prosent sikkerhet. Det betyr at alle personer som reiser fra flyplassen blir sikkerhetskontrollert, også de som bare reiser innenlands. Men reisende som kommer til Gardermoen blir ikke like grundig kontrollert. -Passasjerer som kommer fra for eksempel Tel Aviv er grundig sjekket ved avreise. Men ikke alle flyplasser har like god sikkerhet. Det finnes flyplasser som ikke en gang har røntgenutstyr, sier Ask.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse