Annonse


Pass deg for ufrivillig fildeling

Under Kontrollpanel/Nettverk kan man gjøre valget “Jeg vil kunne dele filene mine med andre”, og deretter definere mapper på harddisken som delte ved å høyreklikke på dem og velge deling. Dette er svært praktisk hvis man for eksempel vil gjøre mapper og filer mellom flere hjemmemaskiner, eller gjøre disken sin tilgjengelig for andre i ett nettverk.

Skulle man derimot være knyttet opp direkte mot Internett uten å ha en brannmur installert, er dette et potensielt meget alvorlig sikkerhetshull. I teorien har nemlig så og si hvem som helst tilgang til dine delte mapper.

Finner sikkerhetshullene for deg

Det eneste man trenger er IP-adressen til maskinen, og så kan man kopiere, lage, hente, og slette filer som man vil fra harddisken din. Men det er en liten hake: det er ikke så enkelt å finne den IP-adressen. Naturligvis kan man prøve IP-adresser på måfå, men det vil raskt vise seg å være en smertefull og særdeles langtekkelig opplevelse.

Det er her ShareSniffer kommer inn i bildet. Programmet scanner rett og slett Internett for ubeskyttede delte disker og mapper, og gir brukeren lister over alle maskinene som er “åpne”. Da kan man altså fritt bevege seg inn på folks private diskområder, og hente musikkfiler, lese dokumenter, eller gjøre masse ugang.

Annonse


For mer informasjon, besøk sharesniffer.com.

Lås døra!

Det finnes allerede applikasjoner tilgjengelig som scanner IP-adresser etter delte mapper på denne måten, men disse har først og fremst vært forbeholdt hackere og sikkerhetseksperter. Men ShareSniffer er et kommersielt tilgjengelig program med et lettforståelige grensesnitt, som allerede har skapt en del debatt rundt sin egen lovlighet.

Uansett, kan det være en god idé å skru av fildelingen på sin egen maskin, hvis man vil unngå at vilt fremmede er innom harddisken din (litt som å la inngangsdøren stå ulåst).

Trykk på START-menyen, og velg Innstillinger og deretter Kontrollpanel. Gå inn på Nettverk, og trykk på knappen Deling av filer og skrivere. Der kan du selv se om du har satt på fildeling eller ikke, og eventuelt skru det av hvis du vil være på den sikre siden.

Og skal du først dele noen av mappene dine, kan det være en god ide å i hvert fall sette på passordverifisering.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse