Annonse


Gigabit-bredbånd med laser

Et trådløst bredbåndsnettverk av sendere og mottakere for laserstråler er under utvikling i regi av det engelske firmaet QuantumBeam. Teknologien sender laserstråler over avstander med fri sikt. Teknikken ble utviklet av Sovjetunionen under den kalde krigen.

Klart innen 2002?

Flere firmaer på begge sider av Atlanteren arbeider med teknologien. QuantumBeam er imidlertid det eneste som konsenterer seg om produkter til sluttbrukere. Firmaet sier at et system er klart innen utgangen av neste år, og at en enhet vil koste 100 dollar (om lag 900 kroner).

– Systemet har en kapasitet på en Gbit/s (gigabit i sekundet), hevder QuantumBeam.

Tett mellom sendere

Laserne må oppfylle sikkerhetsstandarder for elektro-magnetiske felter og EUs reglement for energinivåer. Systemet virker under alle slags værforhold så lenge senderne ikke er mer enn 500 meter fra hverandre.

Annonse


Etter at Lucent Technologies og Nortel Networks i fjor satset penger på teknologien har det dukket opp mange utviklere, melder Wall Street Journal.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse