Annonse


Steng omverden ute og nyt musikken!

Har du noensinne prøvd en støyreduserende hodetelefon? Noen får utdelt slike hodetelefoner sammen med DVD-spilleren på lange flyturer. Reduksjonen av flystøyen er formidabel. Mange velger å beholde hodetelefonen på, selv etter at de er ferdig med filmen eller musikken.

Vellyd på flyet

Bose har spesialisert seg på å levere slike hodetelefoner til flypassasjerer og -besetning. Nå har de også begynt å selge Bose QuietComfort Acoustic Noise Canceling Headset til oss som har begge beina på bakken.

Bedriften Flyvedlikehold AS på Torp flyplass leverer Bose-utstyr til flyene. – QuietComfort er imidlertid bare til salgs på Bose sitt nettsted, forteller Svein Johansen hos Flyvedlikehold.

Med innebygd forsterker

Lydkvaliteten fra Bose-telefonene er absolutt fabelaktig. Det skyldes minst to ting: For det første sørger en forsterker i hodetelefonen for å forsterke lydsignalet fra CD- eller MP3-spilleren. Hodetelefonen er altså ikke avhengige av MP3-spillerens interne forsterker.For det andre sørger hodetelefonen for å blokkere all utvortes lyd.

Annonse


Støy mot støy

Bose QuietComfort har en føler, en slags mikrofon, på utsiden av hodetelefonen. Den registrerer og analyserer støyfrekvensen. Deretter produserer den innebygde forsterkere en tilsvarende motfrekvens som »nuller ut» støyen, – forenklet sagt.

Når du slår på hodetelefonen, høres et svus-s-s-sj. Deretter blir det tyst! QuietComfort håndterer frekvenser opptil 1100 Hz. De aller høyeste frekvensene kan den ikke gjøre noe med.

Se, men ikke høre!

Med en støydempende hodetelefon rundt ørene, hører du ikke lenger støyen i bilen, bussen, toget eller flyet, – eller trafikken i gata, suset fra klimanlegget eller bakgrunnsmusikken på kafeen. Du kan se en veiarbeider stå og jobbe med et trykkluftsbror, men ikke høre ham. Det er best å se seg for, før du krysser gata!

Praktfull vellyd

Bose QuietComfort omslutter mykt ørene og er fjærlett å ha på. Foruten å stenge støyen ute, leverer den innebygde forsterkeren praktfull vellyd fra CD- og MP3-spillere.

Ulempen er selvfølgelig at hodetelefonen er litt stor, og krever nye batterier etter ca 80 timer. Et medfølgende adapter brukes når den tilkobles stereoanlegget i stuen.

Men de koster flesk….

Den største ulempen er prisen Bose QuietComfort Acoustic Noise Canceling Headset koster 300 dollar, eller om lag 3200 kr med moms, når du bestiller fra www.bose.com/noise_reduction/personal/qc_headset/index.html.

Hvis du angrer på kjøpet, har du 30 dagers returrett.

Sonys støydemper MDR-NC20.

»Lavpris» fra Sony

– Bose fikk idéen fra oss, hevder Gunnar Lien hos Sony Norge. Sony leverer to støydempende hodetelefoner til en mer tilgjengelig pris: – MDR-NC20 og MDR-NC5 koster henholdsvis 1400 og 1000 kr med moms (listepris), forteller Lien.

Slike priser lar seg bedre høre! Om hodetelefonene fra Sony er like gode som Bose sine, gjenstår å høre.

Kast ørepluggene!

Sonys støydempere virker omtrent som Bose QuietComfort og fjerner over 70 prosent av utvortes støy. Når støyreduksjonen slås på, lyser en liten lampe rødt. Batterilevetiden er 45 timer.

MDR-NC20 er en lukket hodetelefon, mens NC5 er en mer åpen konstruksjon. Ellers er de like. Begge kan foldes sammen, og puttes i lommen eller vesken.

Uansett hva du velger, får du mye bedre lyd enn med de gamle ørepluggene.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse