Annonse


Fiskerobot med froskemuskler

Fiskefrosken er utviklet ved Massachusetts Institute of Technology, avdelingen for “Biomechatronic Devices”, og nylig prøvekjørt New Scientist. Det dreier seg kort sagt en liten mekanisk robot som blir drevet fremover med ekte froskemuskler – den aller første i sitt slag.

Ble sliten

Dermed er vi muligens ett skritt nærmere Frankensteins monster, om enn i en smule mindre skremmende utgave. Denne gangen er det dessuten ikke lynet som er kraftkilden, men en glukoseblanding som den mekaniske fisken svømmer rundt i.

Fiskens første svømmetur startet svært lovende, skriver New Scientist. Etter noen minutter ble den plutselig liggende dørgende stille, noe som viste seg å ikke være en feil i mekanikken, men rett og slett utslitte muskler. Roboten behøvde rett og slett en hvilepause.

Snart med mage

En mikroprosessor sender elektriske signaler til to froskemuskler som er plassert på hver sin side av fiskefroskroboten, med det resultat at de trekker seg sammen. Disse er i sin tur koblet til finner som får fisken til å bevege seg fremover.

Annonse


Musklene får energi fra glukoseblandingen den svømmer i, men Hugh Herr som leder forskergruppen håper i nær fremtid å utvikle en “mage” som kan inneholde nok drivstoff til å lage en uavhengig svømmende, halvt biologisk robot.

Andre forskere arbeider med å lage kunstige muskler av polymerfibre. Disse er svært sterke, men oksiderer raskt.

– Hvorfor bygge kunstige muskler?, spør Bob Dennis i forskergruppen bak fiskefroskroboten. – Virkelige muskler kan tilpasse seg omgivelsene, er selvregulerende og selv-reparerende.

Militær betydning

Det store spørsmålet er imidlertid hvordan man skal forlenge levetiden til froskemusklene, som normalt tar kvelden etter få timer dersom de ikke er vel forvart i en frosk. Herr og hans kolleger forsøker nå å dyrke muskelkulturer som kan være i live flere måneder.

MITs prosjekt er finansiert av Pentagons Defense Advanced Research Projects Agency. Militæret har store interesser av å få utviklet stillegående roboter som beveger seg med ekte muskler, og ikke minst “exoskeletons” – beskyttelsesdrakter som kan få soldater til å bevege seg raskere, hoppe høyere og bære større mengder våpen.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse