umts

Annonse


– UMTS er unødvendig

umtsBouygues, som vel å merke tapte i konkurransen om de franske UMTS-lisensene, mener at dagens GSM-nett er mer enn bra nok til å dekke de behovene som brukerne har. Et nytt nett er bortkastede penger og tid, mener de.

Amerikansk skepsis

På GSM World Congress i Cannes får de uventet støtte fra amerikanske Verizon, som nylig betalte nærmere 80 milliarder kroner for rettigheter til å bygge trådløse nett hjemlandet. De har imidlertid ikke hastverk med å bygge ut for UMTS. Først satser de alt på å utvide og videreutvikle det foreløpig forholdsvis beskjedne amerikanske GSM-nettet for nye tjenester.

– Jeg ser ingen grunn til å bevege seg raskt mot 3. generasjons nett de neste tre eller fire år. Oppdatert 2. generasjonsteknologi er det vi trenger for å tilfredsstille våre kunder, sier teknisk direktør Richard Lynch i Verizon Wireless til CNN.

Gledesdrepere

Flere analytikere fra tunge byråer som Strategy Analytics, Merrill Lynch og Nomura International er langt på vei enige med de to mobiloperatørene.

Annonse


På messen i Cannes presenterer de en lang liste med grunner til at 3G både er unødvendig og lite egnet til å generere penger for nettoperatørene, i hvert fall på kort sikt.

Her er de viktigste innsigelsene:

1) Ny datakompresjon vil drastisk redusere behovet for båndbredde.

2) . Dagens nettverk kan bli oppgradert til å støtte opp til 180 kilobit pr. sekund til en femtedel av hva tilsvarende hastighet vil koste med UMTS. De første UMTS-terminalene vil neppe klare mer enn mellom 30 og 60 kilobit pr. sekund.

3) Flaskehalser i 3G-nettverkene vil, sammen med barnesykdommer i de første UMTS-terminalene, føre til treghet. Moden teknologi utviklet for 2G vil vinne.

4) Markedsundersøkelser viser at det brukerne først og fremst ønsker seg er e-post på mobiltelefonen. Dagens nettverk er mer enn godt nok til dette.

5) Bruk av lokale, trådløse nett vil være mer praktisk og billigere for folk som ønsker å surfe på nettet mobilt. Disse nettene vil, på grunn av de lave kostnadene, bli nesten like utbredt som basestasjoner for GSM og UMTS.

6) UMTS-telefonene er langt fra ferdige. Og når de er det, vil de ikke komme. Kapasitetsproblemer og høy pris for å dekke utviklingskostnader vil motvirke et massemarked.

Det ser med andre ord ikke så lyst ut for Telenor, Netcom og de andre som i Norge satser mellom 20 og 30 milliarder kroner på at ovenstående ikke skal være sant.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse