Tascam US-428

Annonse


TEST: Tascam US-428

Mange som lager musikk på PC-en oppdager fort at selv om de har et hav av avanserte programmer og kapable software-synther å leke seg med, så er det likevel ikke helt det samme som å operere “ordentlige” maskiner med skikkelige skruknotter, knapper og styrespaker (fadere).

Derfor har Tascam hoppet på markedet for digitale kontrollstasjoner, med en boks full av nettopp skruknotter, knapper og styrespaker som skal gi deg bedre og mer intuitiv styring av det som skjer på skjermen.

Mer enn en fjernkontroll

Men US-428 er mer enn bare en fjernkontroll: den blå boksen inneholder også fire dedikerte inputs som kan brukes til å ta opp lyd fra gitarer, synther, mikrofoner eller andre kilder, digitale in/ut RCA-plugger, et eget MIDI interface, og ikke minst et innebygd 24-bits lydkort.

Tilkoblingen til datamaskinen er såre enkel, da all datakommunikasjon med US-428 skjer gjennom en standard USB-port. Oppsett av programvare var også en grei sak, men det var nødvendig å å laste ned de siste driverne fra Tascams hjemmesider for å unngå problemer med lydavspillingen.

Annonse


Plugg inn

Du kan altså ha opptil fire eksterne lydkilder koblet inn på US-428 samtidig. Selv satte jeg pris på å kunne kjøre mitt andre lydkort inn på Input A og B (for å få stereolyd), mens jeg hadde stereolyd fra synthen inn på C og D. På denne måten får man altså i praksis ikke mer enn to stereo inn, noe som kanskje er litt i minste laget hvis man satser på å ta opp et helt live band på direkten. Nøyer du deg med mono, har du jo naturligvis fire kanaler å boltre deg med.

Tascam US-428 (bak)
Slik ser baksiden ut på Tascam US-428.

Du velger selv om du vil overvåke lyden på input-ene dine (såkalt monitoring) gjennom programvare og ut fra lydkortet, eller direkte fra US-428 uten å gå gjennom PC-en først, noe som sparer prosessoren og USB-porten din for en del påkjenning.

Bak på boksen finner du også to MIDI IN og to MIDI UT, noe som burde dekke de fleste hobbymusikeres MIDI-behov.

Kontrollert

Først og fremst er det volum-faderne som er hovedattraksjonen ved et redskap som US-428, og det er en stor befrielse å slippe å knote på en virtuell fader med muspekeren. Ved å skifte mellom forskjellige »sett» (banks), kan man bruke disse faderne til å kontrollere et så og si uendelig antall spor på skjermen.

I tillegg har man tilgang til funksjonstaster og snarveier, som for eksempel brukes til å få opp miksevinduer, effekter, eller andre vinduer i sequenceren. Et sett med skruknotter lar deg styre ting som EQ og panorering, og nederst til høyre på den blå boksen har man et sett med transport-kontrollere (play, stop, rewind, record, osv.).

Med andre ord er mange av de mest brukte funksjonene å finne på US-428, men man må fortsatt finne seg i å operere store deler av programvaren med musen. Man kunne nok ønske seg enda flere knapper og kontrollere her, for det er nok av dødplass å ta av på US-428.

Samtidig vil jeg også tro at de som er vant med å bruke store miksepulter vil synes at faderne på US-428 er litt i korteste laget, gir ikke den nøyaktige og presise kontrollen man kanskje kunne ønske seg.

Cubasis

En liten bonus er at US-428 kommer med den svært kapable sequenceren Cubasis VST. Denne har riktignok enkelte begrensninger, og kan for eksempel ikke ta opp flere lydspor samtidig, men er likefremt et godt verktøy – og et langt billigere alternativ enn storebroren Cubase VST. Hvis man vil prøve å bruke US-428 med andre sequencere enn den medfølgende Cubasis, vil man også finne seg i en god del fikling og konfigurering for å få satt opp kontrollene.

Det finnes også patcher som setter opp Digital Performer og Logic for fjernstyring via US-428, og forhåpentligvis vil Tascam eller noen andre lage flere slike oppsett for andre populære programpakker etter hvert.

En kjekk hjelper

Tascam US-428 gjør seg godt på pulten ved siden av PC-en, og det hjelper nok en del på kreativiteten å ha følelsen av å faktisk sitte med en liten miksepult foran seg mens man jobber.

Alt i alt er dette et godt hjelpemidler for alle som sysler med digital musikkproduksjon. Enkel USB-kobling gjør at US-428 også passer perfekt for de som ønsker et godt lydkort og lettere styring av sitt laptop-baserte studio.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse