domenenavn

Annonse


Domenefrislippet er i gang

domenenavnDette frislippet har mange norske bedrifter ventet lenge på, men det er likevel ikke ukomplisert med den nye politikken.

Active ISP advarer sine kunder mot å registrere eksisterende merke- og bedriftsnavn. Norske Active ISP merker stor pågang fra kunder som er usikre i forhold til hvilke domenenavn man tør registre uten å risikere etterreaksjoner.

Du må selv gjøre deg kjent med navnepolitikken

– Mange er også usikre på om de kan bli saksøkt for å eie et domene, mens andre er opptatt av hvordan de kan beskytte sine egne merkevarer, sier administrerende direktør Rolf Larsen i Active ISP.

– I prinsippet er det kjøperen som faktisk i forkant av søknaden plikter å gjøre seg kjent med navnepolitikken.

Annonse


Ingen kontroll fra NORID

Kjøperen må selv også forsikre seg om at domenenavnet ikke er i strid med norsk lov eller tredjemanns rettigheter. NORID foretar ingen kontroll av dette. Søkeren bærer selv det fulle ansvar, herunder straffansvar og erstatningsansvar, for følgene av registrering av domenenavnet og bruken av dette, understreker Larsen.

Rettslig sett er det ingen forskjell mellom rettsvern for varemerker enten det er på Internett eller ikke. Innehaver av varemerket kan forfølge saken på bakgrunn av det industrielle vernet som forelå, selv før Internett sin tid.

Du risikerer bøter

Krenkelsespotensialet ligger i at hvem som helst kan søke om å registrere et navn uten at registreringsprosessen avstemmer navnet med offentlige registre som skal verne for eksempel et produktnavn.

Vedkommende som bestiller domenet kan risikere bøter og et erstatningskrav, men hvilken rettspraksis som blir ført på dette området gjenstår det allikevel å se, påpeker Larsen.

For å være på den sikre siden bør kunden selv undersøke om domenet er vernet for eksempel som firma, ved å foreta søk i Brønnøysundregistrene.

Unngå rettstvister

Videre kan patentstyret opplyse om domenet er sammenfallende med et allerede registrert varemerke. Active ISP anbefaler allikevel at man raskt sikrer seg de domenenavnene man trenger, fordi man nå har en ny og viktig kanal for profilering av allerede innarbeidede produkt- og tjenestenavn. Samtidig unngår man også kostbare rettstvister i etterkant, påpeker Larsen.

Active ISP leverer webhotell, databaseløsninger, løsninger for elektronisk handel og e-post, i tillegg til domeneregistrering.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse