Annonse


Nytt OS fra Transmeta

Prosessorselskapet Transmeta planlegger å legge sitt operativsystem Mobile Linux, under GNU General Public License i nær fremtid, opplyste representanter fra selskapet i løpet av uken som gikk.

Bak beslutningen ligger ønsket om at utviklere skal begynne å teste operativsystemet fortest mulig. Selv om den eksakte datoen ennå ikke er satt, er det trolig å anta at det vil skje i løpet av denne uken eller neste.

Kildekoden legges ut på Transmetas hjemmeside

Det har hele tiden vært planen å lansere Mobile Linux som åpen kildekode, men selskapet har valgt å vente til de var fornøyde med operativsystemet.

Mobile Linux blir i dag benyttet på håndholdte enheter blant annet fra Gateway og Hitachi.

Annonse


Ingeniør i Transmeta, Dan Quinlan, forteller til Cnet News, at Mobile Linux, i løpet av kort tid vil bli tilgjengelig på deres hjemmesider. Selskapet forventer at folk vil laste ned Mobile Linux, prøve ut operativsystemet, og deretter komme med forslag til hvordan man kan forbedre det.

Frem til nå har Transmeta jobbet med å redusere minnet som kreves for å kjøre operativsystemet.

Vil kjøre på Intel eller Transmetas prosessorer

-Vi har jobbet mye med å minske størrelsen av Mobile Linux og få til effektiv utnyttelse av minnet, sier Quinlan.

Mobile Linux bruker en standard Linux-kjerne og vil kjøre på Intel eller Transmetas prosessorer. Meningen er at det skal kunne benytttes tpå en rekke områder som Linux-baserte rutere og Linux MP3-spillere.

Også aktive på prosessorfronten

Transmeta har også være aktive på prosessorfronten. Selskapet har begynt å levere hurtigere Crusoe-prosessorer, og flere av dem vil bli brukt på noen nye bærbare mini-PC-er som vil bli lansert i Japan i løpet av de neste ukene.

Blant annet kommer Sony med et bar nye Vaio Notebooks. En av dem vil inneholde den første 667MHz versjonen av Crusoe-chipen TM 5600. NEC kommer med to nye LaVie notebooks med 600 MHz versjoner av chipen. Også Casio vil begynne å selge Crusoe-baserte mini-PC-er, i følge kilder Cnet har vært i kontakt med.

Intel sparer og på strømmen

Nylig lanserte også Intel sine strømsparende prosessorer for mindre enheter, som vil bli en farlig konkurrent for Crusoe-prosessoren.

Deres Low Voltage prosessor har allerede kommet i en 500 MHz versjon, men i løpet av februar vil det lanseres hurtigere prosessorer fra selskapet. I løpet av vinteren er det ikke umulig at de slipper en strømsparende Intel-prosessor i en 1GHz versjon.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse