Bill Joy

Annonse


Hemmelig våpen mot Microsoft

Bill JoySun aller sin nye programvare Jxta, er Sun sitt bidrag til peer-to-peer teknologien, som for alvor ble kjent med fidelingstjenester som Napster.

Sjefsforskeren til Sun, Bill Joy, annonserte programvareprosjektet på torsdag i San Francisco, og henvender seg nå til programmerere utenfor selskapet. Håpet er å få hjelp til å standardisere Jxta, som basis for bygging av nye peer-to-peer applikasjoner.

Utfordrer .NET-initiativet

Prosjektet er en direkte utfordring til .NET, Microsofts forsøk på å gjøre Windows, til det operativsystemet som skal bli fremtidens fundament på nettet.

Sun sitt største håp er åpenbart å forsøkte å knytte til seg samfunnet rundt åpen kildekode med sitt Jxta fremstøt. Jxta kommer til å være åpen kildekode programvare, noe som innebærer at hvem som helst kan modifisere og redistribuere programvaren uten restriksjoner. Selvsagt håper Sun på å få noe igjen for dette fremstøtet.

Annonse


Sun har en rekke distribuerte kommersielle applikasjoner som de ønsker å kjøre på Jxta. Jxta vil inkludere standarder for hvordan enheter i ett pee-to-peer nettverk identifiserer seg selv og samles sammen. Det vil også inkludere en sikkerhetsmekanisme for å sikre seg at de distribuerte programmene ikke skader enhetene de kjører på.

Sun One

Sun sin visjon for fremtidens Internett, kalles Sun One, og Jxta er en del av denne. – Sannsynligvis vil dette bli en del av Sun One plattformen, men vil sannsynligvis bli en av de enkleste delene, uttaler Joy, til Zdnet. Joy benekter at Sun vil forsøkte å få kontroll over den fremtidige peer-to-peer utviklingen.- Vi forsøker ikke å få alle til å lisensiere dette slik vi gjorde med Java, sier Joy, i følge Zdnet.

Det har vært merkelig tyst rundt Sun det siste året, men for under to uker siden lanserte de endelig sin Star Portal, som nå har fått navnet

Annonse