Whistler hoved

Annonse


Gates viste frem Whistler

Whistler hovedPå en pressekonferanse i Seattle i går kveld norsk tid, viste William H. Gates frem den ny versjonen av Windows. Det er mer enn 18 år siden det første Windows operativsystemet så dagens lys, og i går skjedde en av de viktigste lanseringene på lang tid.

Flerbrukersystem

XP har en ny flerbrukerstruktur som ikke har vært vanlig for MS sine OS for hjemmemarkedet. Med XPkan alle i husstanden ha eget passord, eget filkartotek og egne bokmerker. Dette er en mulighet som alltid har eksistert i Linux, og man kan undres over at det tok Microsoft så lang tid.

I tillegg tillater det at en autorisert person på en maskin, får tilgang til maskinen gjennom nettet for å fikse eventuelle problemer og feil. Det finnes også en ny aksessfunksjon, der brukerne kan få tilgang til sin XP fra nettet via en annen maskin.

Dette er hva XP lover:

– Færre kræsj (og heldigvis for det) Microsoft lover en atskillig mer stødig versjon enn forgjengerne.

Annonse


– Større brukervennlighet. Omdefinerte menyer skal gjøre det intuitivt enklere å navigere, men du kan også velge den klassiske startmenyen.

– Et mer robust system. Flere applikasjoner kan kjøres på samme tid, uten at du må lukke programmer og uten at systemet kræsjer dersom du ikke gjør det.

– Kjappere. »Alltid-på funksjoner gjør maskinen tilgjengelig på ett klikk. Eliminerer rebooting.

I følge Gates vil XP bli lansert i andre halvdel av året. I følge Microsoft Norge innebærer dette sannsynligvis en gang i løpet av høsten.

Samme programvarekode som Windows 2000

Operativsystemet kostet en milliard dollar å utvikle, noe som er langt over kostnadene som gikk med til å utvikle Windows 2000 systemet.

Dette er det første OS for forbrukermarkedet som benytter programvarekoden til Windows 2000, som opprinnelig var designet for tyngre proffbruk.

Microsoft avholdt pressekonferansen i Sky Chuch Studio som ligger i the Experience Music Project, museet Paul Allen bygde til ære for Jimmy Hendrix.

– En av de største utordringene er hvilken maskinvare XP vil fungere på, uttalte forskningssjef Chris LeTocq i Gartner Group, til New York Times.

Analytikerne hoppet ikke av begeistring over det nye operativsystemet, men stiller seg foreløpig avventende til hvordan det vil slå an i markedet.

Kopieringsbeskyttelse

Det er en rekke fallgruver for Gates & Co, noe de helt sikkert er klar over. XP er blant annet utstyrt med en kopieringsbeskyttelse, som garantert vil gi operativsystemet færre brukere dersom det er effektivt.

I dag er det mer enn 90 prosent av PC-brukerne som benytter ett Windows OS, men flere ting indikerer nå at andelen vil synke de neste årene.

Og selv om XP er mer stabilt enn forgjengerne er en rekke programmer byget på åpen kildekode og Linux, ventet å få et sterkere fotfeste blant PC-brukerne, ikke minst av kostnadsmessige grunner.

Nå gjenstår det å se om XP, vil gi en »good experience».

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse