Annonse


Last ned gratis e-bøker

Er du lei av evinnelig surfing, råbarkede skytespill, dårlige musikkfiler og artikler om all verdens duppeditter. Da kan det være på sin plass med en liten pustepause i litteraturens verden, en oppgradering av de delene av hjernen som pusler med kjærligheten, døden og andre dype aspekter ved livet.

Gratis Ibsen

Et godt sted å starte kan være e-bok-prosjektet ved Høgskolen i Stavanger (www1.his.no/ebok), som er først ute med å legge ut Henrik Ibsens Et dukkehjem i gratis MS Reader-versjon, altså spesialtilpasset de nye “e-bøkene”. Her kan du også laste ned en fullstendig vederlagsfri versjon av det grandiose diktet Terje Vigen og finne en hel masse generell informasjon om e-bøker.

Foreløpig er det få av de norske klassikerne som kan lastes ned i MS Reader-format, men dette fikses lett ved å installere en gratisversjon av Reader Works – et program som gjør deg i stand til å lage dine egne e-bøker. ITavisen.no bringer deg snarest en artikkel om dette.

Ikke bare Ibsen

Men Ibsen er langt fra alene på nett, og det er på langt nær alle som har en e-bokleser. Svært mange av oss er interessert i elektronisk litteratur for dataskjermen, laptopen, eller i forbindelse med studier.

Annonse


Dokumentasjonsprosjektet ved Universitetet i Oslo har gjort tilgjengelig en hel del litteratur i elektronisk form som har overskredet grensen på 70 år og følgelig ikke lenger er beheftet med plagsom opphavsrett.

På hjemmesiden til Dokumentasjonsprosjektet (www.dokpro.uio.no/litteratur) finner du en hel haug med norske forfattere som bare venter på å bli lest eller lastet ned på din maskin. Her er Wergeland, Garborg, Jæger og Dass, for å nevne noen. Her kan man forlyste seg med muntre betraktninger over livet, som denne fra Garborgs Trætte Mænd:

“Venner er en daarlig Race. De duer ikke til andet end til at spise Middag med os samt til at hænge med Hoderne ved vor Grav. Det sidste liker de bedst.”

Det beste i livet er gratis

Kaster man et blikk lenger ut i verden, er det mulig å finne nær sagt all mer eller mindre klassisk litteratur ganske gratis. Project Gutenberg, Massachusetts Institute of Technology (MIT) og flere andre har lagt ned enorme mengder arbeid i å legge ut litteratur på nettet slik at du og jeg kan meske hjernene våre med de største verkene fra verdens store forfattere.

Det beste stedet å begynne dersom man er en litteraturinteressert surfer, er den sveitsiske siden Athena (un2sg4.unige.ch/athena). Det er fare for at dette også blir det siste stedet man besøker på sin litterære nettferd, ettersom det tilsynelatende ikke er mulig å finne mer litteratur i elektronisk form enn det man gjør her.

Athena gir deg kort sagt tilgang til all verdens diktere, novellister, filosofer, romanforfattere og dramatikere. Du kan ta turen fra den første av de første – Homer, via filosofene Platon og Aristoteles, til keiseren Julius Cæsar. Deretter kan du fortsette ferden til Lewis Carroll (Alice i Eventyrland), Jules Verne (Jorden rundt på 80 dager, En verdensomseiling under havet) eller Karl Marx beskrivelse av arbeidernes kamp mot borgerklassen.

Her finner du en hel del elektronisk litteratur:

Høgskolen i Stavanger, e-bok-prosjektet: www1.his.no/ebok

Universitetet i Oslo, dokumentasjonsprosjektet: www.dokpro.uio.no/litteratur

Athena: un2sg4.unige.ch/athena

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse