Annonse


Bærbar luksus for særinger

I fjor ble det solgt et par tusen MP3-spillere i Norge. Og slik har det vært siden produktene kom på markedet for alvor i 1998. Samtidig har brorparten av Internett-brukerne i Norge lastet ned MP3-filer. Hvor gjør de av dem? De beholder dem på harddisken!

Dyre og upraktiske

Det foreligger ingen eksakte undersøkelser, men det er grunn til å tro at de fleste nøyer seg med å spille dem på PC’en. Noen brenner CD’er til bruk i bærbar CD-spiller, noen overfører musikken til minidisc via analog eller digital tilkobling. Og noen få har skaffet seg CD-spillere eller DVD-spillere som leser MP3-filer direkte. Og de riktig innovative sikler på MP3-jukebokser med harddisk, der hele platesamlingen får plass i lomma.

Det er ikke noe galt med de knøttesmå, sexy MP3-spillerne. De er bare så altfor dyre og upraktiske. Har du en tre timers busstur foran deg, er det litt kjedelig med en drøy times musikk av laber kvalitet på et 64 Mb kort. Eller mellom 16 og 30 minutter i nær CD-kvalitet. De færreste har råd til å kjøpe seg en kortstokk, eller kort som tar 128 Mb eller mer. Vi snakker om nærmere 1500 kroner pr. kort. En time og 14 minutters spilletid på en minidisc koster 20 kroner, og gir omtrent samme lydkvalitet som 30 minutters-varianten av minnekort.

Annonse


Kvalitet for en femmer

For ikke å snakke om CD-R. En tom CD kan du enkelte steder få for en femmer eller mindre, dersom du kjøper ti eller flere. Her får du 74 eller 80 minutters spilletid med like god kvalitet som originalen, enten det er en MP3-fil eller en WAV-fil tatt rett fra en kommersiell CD. Selv om du ikke kan bruke den om igjen til ny musikk, er det et enestående tilbud. Du har jo råd til å hive en CD-R du er lei av.

Dersom ikke noe dramatisk skjer med prisen på minnekort, kommer ikke bærbar MP3 til å bli noe mer enn det amerikanerne kaller et »buzzword» – et moteord. Kult å ha, men ikke brukbart. Folk er konservative. De kjøper i grunnen ikke noe særlig MiniDisc heller. MD har fått sin menighet på anslagsvis 50 000 personer her i landet. De fleste kjøper bærbare opptakere. Færre kjøper stasjonære opptakere og bærbare, rene avspillere.

CD er konge

Det folk fortsatt kjøper er CD-spillere, i alle størrelser og varianter. 705 000 av oss gjorde det i fjor, i følge Elektronikkbransjens Servicekontor. Svært mange har CD-brennere i PC’en sin, og stadig flere nye modeller har nå dette som standard innebygd utstyr. Næringskjeden er altså som følger: Gratis musikk fra nettet spilles mens du jobber. Så går du innom platebutikken på vei hjem for å ha noe å plystre til mens du venter på bussen. Du liker ideen om å ta med deg nettmusikken, men tar ikke bryet med å sette deg inn i hvordan du gjør det. Og bærbar MP3 er for dyrt og sært, foreløpig.

Mobiltelefonene med MP3-spiller har begynt å komme. Men det blir ikke fart i sakene før hastigheten i nettet blir så høy at du kan laste ned MP3-musikk på vei til jobben. Da først kommer MP3 og andre virtuelt flyttbare, digitale lydformater til å ta av i bærbar form.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse