MP3-musikk

Annonse


MP3 i lomma uten MP3-spiller

MP3-musikkDet finnes flere DVD-spillere og noen få bærbare CD-spillere som kan lese MP3-filer direkte. Da kan du få mellom 7 og 11 timers musikk på en eneste CD, avhengig av hvor god lyd du vil ha. Fint for fester og lange reiser! Her er det bare å brenne filene til CD-R, uten konvertering.

Ikke alle leser hjemmebrent

Det mest aktuelle for musikkinteresserte på farten er likevel å brenne standard CD’er som CD-spillere og DVD-spillere kan lese. Vær oppmerksom på at ikke alle spillere kan lese hjemmebrente CD’er.

Noen få CD-spillere har trøbbel, mens bare ca. halvparten av DVD-spillere klarer det. Først må du omforme MP3-filene til WAV (AIFF på Mac). Fra WAV-filer (en fil pr. låt) kan du brenne 16 bit 44.1 khz PCM stereo- formatet som ligger på CD’ene du kjøper i platebutikken.

Klikk, skriv, spill

Mange MP3 avspillingsprogrammer – som Winamp – omgjør MP3 til WAV på direkten. På Winamp, den mest utbredte spilleren (gratis fra www.winamp.com), er dette ikke åpenbart ved første blikk, men heller ikke så vanskelig.

Annonse


Klikk på symbolet øverst i venstre hjørne, velg Options, deretter Preferences og dobbelklikk så Nullsoft Diskwriter Plug-In. Deretter setter du opp katalogen du vil lagre WAV-filene i. Nå kan du rett og slett spille MP3-filene – de konverteres automatisk.

NB! Ikke glem å stille programmet tilbake til Nullsoft Wave Out plug-in når du er ferdig. Ellers vil alle MP3-filer du spiller bli omgjort til WAV, uten at du hører en lyd.

Nye brenneprogrammer som Easy CD Creator 4 Deluxe kan både laste ned, omforme og brenne MP3-filer i vanlig CD-format på direkten. Det hele er lekende enkelt.

Til MD og kassett

Det aller enkleste er å gå den analoge veien. På lydkortet i de aller fleste PC’er og Mac’er er det en linjeutgang. I noen tilfeller er det snakk om to såkalte RCA-utganger, eller phonoutganger, som de også blir kalt.

Disse tilsvarer inn- og utgangene som du sitter i stereoforsterkeren din. Langt vanligere er imidlertid utgang for 3.5 mm minijack. Dette er også det greieste, for en tilsvarende inngang vil du finne i det aller meste av bærbart opptaksutstyr.

I dag vil bærbart opptaksutstyr stort sett si minidisc. Bærbare kassettspillere med opptak finnes knapt lenger . Men du kan selvsagt bruke en stasjonær kassettspiller, dersom du gidder å drasse den fra stereoanlegget til PC’en. Mange eldre biler har tross alt bare radio med kassettspiller.

Kabelsalat

Mellom lydkortets utgang og opptakerens inngang trenger du kabel. Er det minijack både på lydkortet og opptakeren, kjøper du en minijack-kabel med hanplugger i begge ender. Disse finner du i de fleste velassorterte radioforretninger for noen tiere. For folk som bor i Oslo eller Kristiansand er Clas Ohlson et bra sted å kikke.

Phonoplugger finner du stort sett over alt der radio- og TV-utstyr selges. Men er for det minijack på lydkortet og phono i opptakeren – eller omvendt – trenger du en overgangsledning. En slik burde heller ikke være vanskelig å få tak i. Skulle det være det, er det enkelt å lage en selv.

Når ledningene og opptaksutstyret er på plass, er det bare å ta opp akkurat som når du kopierer en CD over på kassett eller minidisc. Du trykker rett og slett på opptaksknappen på minidiscspilleren eller kassettspilleren når filen starter å spille.

Digitalt til MD

Analoge opptak blir helt OK. Men har du minidisc, er det selvsagt bedre å kopiere digitalt. Da trenger du et lydkort med digital utgang, enten av optisk eller elektrisk type (koaksial). Slike lydkort blir stadig vanligere.

Har du et lydkort uten digital utgang kan du sette inn et ekstra kort med digital inn- og utgang. Noen kort settes inn i en ledig PCI eller ISA-brønn, andre monteres i brakett på lydkortet. Prisen er på rundt en tusenlapp.

Men også her kan du få problemer med ulike standarder. Det finnes to typer digitale utganger, optisk (TOSlink) og elektrisk (koaksial). I bærbare MP3-opptakere er det optisk som gjelder, men for sikkerhets skyld med en annen størrelse på pluggen enn de som går til stasjonære apparater. Som oftest følger det med en ledning med miniplugg i den ene enden og stadard TOSlink i en andre.

Problemet er at noen lydkort bare har elektrisk utgang. I slike tilfeller må du enten nøye deg med analogt opptak, eller så må du investere i en boks som koverterer fra den ene standarden til den andre. Slike bokser er ikke så lette å oppdrive, men kan skaffes for en drøy tusenlapp i enkelte forretninger som selger studioutstyr.

Mer detaljerte, tekniske opplysninger om brenning av MP3-filer finner du her .

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse