Annonse


SPILLTEST: Start-up

Franske Monte Cristo Games spesialiserer seg på simulatorer, og har i det siste kommet med en rekke forretningsspill av varierende kvalitet, blant annet Airline Tycoon og Wall Street Trader 2001. I Start-up, det foreløpig beste spillet i rekken, skal du gjøre suksess i spissen for et teknologi-firma – men enkelt er det ikke.

Mange ild i hjernen

Det er nemlig veldig mye å passe på i Start-up, og det nytter for eksempel ikke å være en racer på utvikling hvis du ikke samtidig har styring på hva økonomi- og markedsføringsavdelingen holder på med. Hele poenget med spillet er naturligvis å tjene masse penger, og helst ha det gøy mens du gjør det. Du har valget mellom tre forskjellige scenarier: å den ultimate spillmaskin, å prøve deg innen digital-TV, eller å forsøke å få verden til å kjøpe din superdupre videotelefon.

Uansett hvilken du velger, er prinsippet i bunn og grunn det samme: du må utvikle produktene dine, du må velge mellom å kjøpe komponenter fra tredjepartsleverandører eller produsere de selv, du må dille og styre med de ansatte, og du må holde en stram hånd på økonomien. For ikke å snakke om markedsføring og salg da – de forskjellige verdensdelene krever forskjellige strategier, og så er det jo naturligvis Internett….

Faktisk er det så mye og passe på her, at du kommer til å starte spillet på nytt utallige ganger før du i det hele tatt overlever et par år uten og gå konkurs. Noe som forøvrig gir det hele en ekstra grad av realisme side brorparten av nyoppstartede selskaper har en tilsvarende levetid. Det er ingen åpenbar og feilsikker fremgangsmåte å støtte seg til. Men holder man tunga rett i munnen og husker på å tenke på absolutt alt, så har man en liten sjanse på å vinne verden med produktet sitt.

Annonse


Utviklingsavdelingen jobber flittig med de nye komponentene.

Pent

Heldigvis er grensesnittet så lekkert utformet, og grafikken så fargerik og strømlinjeformet, at man lett lar seg forføre til lange økter med Start-Up. Spillprodusentene har til og med laget en rekke proffe videosnutter og animasjoner i form av nyhetssendinger og andre ting som stadig vekk havner i inn-boksen på den virtuelle PC-en din.

Noe av det morsomste er å bestemme seg for akkurat hva slags spesifikasjoner produktet skal ha. Man kan for eksempel bruke masse penger og energi på å utvikle en rå grafikkprosessor til sin nye XXXbox spillkonsoll, men så være nødt til å kjøpe en annenrangs serie med kontrollere fra en russisk produsent.

En ny dag, en ny million. I tap.

Det er viktig å finne ut hvilke teknologier som vil slå an, og hvilke som markedet ikke er helt klar for enda. Er det for eksempel vesentlig med DVD-brenner i spillboksen? Ikke godt å si, og kanskje bør man heller bruke ressurser på å forske frem en skikkelig modemløsning.

Uansett er Start-Up et sabla godt spill, så lenge man ikke får helt turn-off av tanken på en business-simulator.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse