Annonse


Tilbake til DOS

WAP er langt fra så død som enkelte skal ha det til. Den trådløse standarden kan brukes til nær sagt hva som helst, dømt utfra de vyer og praktiske eksempler som man kunne høre om under Nokias seminar om trådløst internett tirsdag.

Mens bransjen blir stadig mer klar over teknologiens begrensninger når det kommer til lekre grensesnitt og overføringer av store mengder data, ser de mest innovative en mengde nye muligheter i bruken av WAP.

Tilbake til fremtiden

– WAP er selve Standarden for mobilt internett, sa Nokias Timo Miettinen. – I fjor var det totale antallet WAP-brukere 40 millioner – i år regner vi med at det vil passere 200 millioner.

Miettinen la stor vekt på personalisering av tjenestene og bruken av WAP som praktisk verktøy. Tatt i betraktning at det allerede finnes 4,4 millioner WAP-sider og 300.000 utviklere som klør i fingrene etter å pøse på med rariteter som kontorsystemer, booking-tjenester og spill (Nokias tall), er det påtrengende med tjenester og grensesnitt som gjør bruken og navigeringen enklest mulig.

Annonse


– Vi ser for oss et grensesnitt som på PC’en for 15-20 år siden. Datamaskinbrukere skal kunne kjennes seg igjen og utføre operasjoner raskt og enkelt, uten å måtte laste ned avanserte skjermbilder.

Når som helst, hvor som helst

Nokia anslår at håndholdte dingser, fortrinnsvis mobiltelefoner, med tilgang til Internett vil passere antall nettoppkoplede PC’er om få måneder. I løpet av 2001 vil de henholdsvis utgjøre 800 millioner og 400 millioner enheter.

I Norge er Narvesen kommet langt i bruken av WAP som verktøy for planlegging og kommunikasjon i bedriften. Tilhørerne under Nokia-seminaret fikk presentert en løsning som gjør det mulig å legge inn i bedriftens tidsplanleggingssystem hvor man er og når man er hvor, nær sagt hvor som helst og når som helst.

Styr din waptid

– Istedenfor å utstyre ansatte som kun trenger nettoppkobling for å lese e-post når de er på reise, gir vi dem en telefon med WAP. Dermed kan alle ansatte på reise oppdatere timeplanen, få tilgang til oversikter over vareutvalget og lese e-post, om de befinner seg en etasje over eller flere mil unna kontoret.

Narvesen har valgt en Lotus R5-plattform for sin WAP-løsning. Flere andre aktører er på markedet med lignende løsninger. Blant disse er Maconomy, som presenterte sin løsning for planlegging av tid og finanser for bedriftsmarkedet – Waptime.

– WAP er en naturlig oppfølger til suksessen med Internett, sier Per Tejs Knudsen i Maconomy. – Når man er online med bedriftens informasjonssystem, kun ved hjelp av en mobiltelefon, blir det endelig mulig med en rask og eksakt oppdatering av data som angår produksjonen og bruken av ressurser.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse