Annonse


Bringer tale til Linux

IBM og KDE samarbeider med IBM om deres ViaVoice stemmegjenkjenningsteknologi. På forrige ukes LinuxWorld Expo ble en forhåndsversjon av teknologien demonstrert.

Stemmegjenkjenningsteknologien ViaVoice kjører i denne gangen på Trolltechs Qt i KDE. Qt er et utviklingsverktøy som gjør det mulig å utvikle grensesnitt på tvers av plattformene Linux, Unix og Windows.

Enklere enn ett tastetrykk

– Når ViaVoice integreres med Qt vil det bli mulig å kontrollere Qt-baserte Linux desktoppapplikasjoner med tale input som er nesten enklere en tastetrykk. Utviklere kan bygge talekapabiliteter inn i strukturen til applikasjoner helt fra begynnelsen, sier Matthias Ettrich, direktør i forretningsutvikling i Trolltech i en pressemelding.

Når de to teknologiene kjøres sammen elimineres flere hindringer som har stått i veien for utbredelse av talegjenkjenning på desktoppen, der i blant ineffektiv ressursbruk og vanskeligheter med å sette på den funksjonaliteten etter at typiske applikasjoner allerede er skrivet.

Annonse


Kan definere grammatikk

ViaVoice har allerede vist at det kan håndtere to typiske talegjenkjenningsoppgaver; kommando og kontroll samt diktering.

I tillegg støtter ViaVoice og Qt Tekst Til Tale (TTL), noe som gjør at systemet kan lese hvilken som helst tekst og oversette denne til tale. En annen funksjon tillater programmereren å definere grammatikk i BNF-format.

Motoren vil da gjenkjenne fraser som passer til det grammatiske uttrykket.

ViaVoice er ingen nyhet fra IBM og har allerede vært testet ut på en rekke applikasjoner.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse