Annonse


Bringer tale til Linux

IBM og KDE samarbeider med IBM om deres ViaVoice stemmegjenkjenningsteknologi. På forrige ukes LinuxWorld Expo ble en forhåndsversjon av teknologien demonstrert.

Stemmegjenkjenningsteknologien ViaVoice kjører i denne gangen på Trolltechs Qt i KDE. Qt er et utviklingsverktøy som gjør det mulig å utvikle grensesnitt på tvers av plattformene Linux, Unix og Windows.

Enklere enn ett tastetrykk

– Når ViaVoice integreres med Qt vil det bli mulig å kontrollere Qt-baserte Linux desktoppapplikasjoner med tale input som er nesten enklere en tastetrykk. Utviklere kan bygge talekapabiliteter inn i strukturen til applikasjoner helt fra begynnelsen, sier Matthias Ettrich, direktør i forretningsutvikling i Trolltech i en pressemelding.

Når de to teknologiene kjøres sammen elimineres flere hindringer som har stått i veien for utbredelse av talegjenkjenning på desktoppen, der i blant ineffektiv ressursbruk og vanskeligheter med å sette på den funksjonaliteten etter at typiske applikasjoner allerede er skrivet.

Annonse


Kan definere grammatikk

ViaVoice har allerede vist at det kan håndtere to typiske talegjenkjenningsoppgaver; kommando og kontroll samt diktering.

I tillegg støtter ViaVoice og Qt Tekst Til Tale (TTL), noe som gjør at systemet kan lese hvilken som helst tekst og oversette denne til tale. En annen funksjon tillater programmereren å definere grammatikk i BNF-format.

Motoren vil da gjenkjenne fraser som passer til det grammatiske uttrykket.

ViaVoice er ingen nyhet fra IBM og har allerede vært testet ut på en rekke applikasjoner.

Annonse