Annonse


SOL-sensur av upopulær side

I begynnelsen av forrige uke tok SOL-sjef Kristin Skogen Lund, en beslutning om å fjerne en privat hjemmeside fra deres server, tilhørende en av skikkelsene i det norske BootBoys-miljøet.

Siden var ikke en offisiell hjemmeside for BootBoys og inneholdt heller ikke ulovlige ytringer av noe slag. Men den hadde linker til BootBoys-sider andre steder på nettet.

De mest upassende ytringene på siden kom fra antirasister som hadde skrevet hatmeldinger i gjesteboken.

Opplevde press fra media

– Det stemmer at hjemmesiden ikke inneholdt noe ulovlig, men etter press fra media og kunder, valgte vi likevel å fjerne den, forteller adm. direktør Kristin Skogen Lund i SOL.

Annonse


– Dette var for oss et veldig dilemma. Den senere tiden har det vært mye fy mot Internett, og etter drapet på Benjamin Hermansen har mange vært opptatt av å finne syndere. Rent prinsipielt ville det vært riktig å la siden stå, men vi valgte å likevel å fjerne den.

– Men synes ikke du det er feigt å fjerne en side fra serveren, bare fordi majoriteten i forrige uke mente det var riktig?

– Du kan godt si at dette er feighet, men vi valgte å gjøre det likevel. Jeg kan ikke svare ja eller nei på om det er riktig av oss å sensurere, da mye annet også ligger i grenseland. Vi ønsker en debatt om nettopp disse problemstillingene og mener ikke at man skal sensurere alt som er upopulært.

Strengere enn konkurrentene

SOL følger en strengere policy enn flere av sine konkurrenter.

– Fordi vi ønsker å være et familievennlig alternativ er vi strengere enn norsk lov, sier Skogen Lund, til ITavisen.no.

Skeptiske til SOL

Norsk Forum for ytringsfrihet mener det er grunn til å stille spørsmålstegn med SOLs handling.

– Jeg vil kalle dette en politisk handling. Hvorvidt dette er riktig eller galt av SOL kan jeg ikke ta stilling til, men slik jeg ser det kan dette være første skritt mot å sensurere også andre ytringer, sier rådgiver i Norsk Forum for ytringsfrihet, Beate Slydal.

Slydal stiller spørsmål ved om det er ønskelig med slik sensur som SOL her bedriver, selv om hun også forstår at man har behov for å markere at nazisme ikke godtas.

Det etiske dilemma

– I slike saker har man ett etisk dilemma. Men i ytterste konsekvens mener jeg dette er inngrep i ytringsfriheten, uttaler Per Morten Hoff, generalsekretær i IKT-Norge.

Denne uken starter Hoff og en rekke sentrale aktører i IT-verden opp Nettnemnda, som er et etisk råd for Internett.

– Nettnemnda ønsker å ta opp nettopp slike saker til vurdering for å komme med råd, forteller Hoff.

Men SOL-sjefen føler seg slettes ikke sikker på om de ville overlatt en slik sak til Nettnemnda.

Telenor mer liberale

Ikke alle internettilbyderne fører samme restriktive linje som SOL.

– Vi legger oss ikke opp i innholdet så lenge det er innenfor lovens rammer. Men vi har en etikkdebatt gående, sier Ole Magnus Grønli, informasjonsdirektør i Nextra. Per i dag ville ikke Nextra fjernet en side på deres server.

Innehaveren av hjemmesiden ble informert

SOL hadde kontakt med innehaveren av hjemmesiden før den ble fjernet, som ikke hadde de store innvendingene mot at SOL grep inn.

Dette var en side som han ikke brukte aktivt og som ble laget med SOLs hjemmesidegenerator, noe som innebærer at SOL sin logo er godt synlig på siden.

Annonse