Annonse


Nokia-suksess gir finsk selvtillit

I fjor solgte Nokia 14.600 mobiltelefoner i timen. Den finske fremgangen påvirker mer enn økonomien og har utløst en flom av nye ideer og produkter i nabolandet.

Finland=Nokia

Nokia er Finlands største kommersielle suksess noensinne og har en svært dominerende stilling i nabolandets økonomi. I 2000 økte Nokia salget med 52 prosent til 5,9 milliarder euro – over 48 milliarder kroner. 128,4 millioner finske mobiltelefoner ble solgt til hele verden. Dette førte til at Nokia sto for hele 4 prosent av landets bruttonasjonalprodukt i fjor.

Nokia utgjør en tredjedel av Finlands eksport, og to tredjedeler av verdiene på Helsinki-børsen. Men den enorme suksessen er også målbar på andre sider ved det finske samfunnet.

Emosjonell betydning

– Nokia har ikke bar enorm tallmessig betydning for Finland, suksessen påvirker finnene også emosjonelt, sier sjefen for det svensk-finske handleskammer Leif Hernberg til FinansTidningen.

Annonse


Nokia er blitt et symbol på fremgang og fremtidstro. Finnene har intet mindre enn et selskap som banker mange av verdens største selskaper.

– Det er en ny og ung generasjon som har bygget opp selskapet. Rundt i landet vokser det nå frem teknologibyer som spruter ut nye ideer og produkter. Det er en utrolig innovativprosess som følger i kjølvannet av Nokia, sier Hernberg.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse