Commodore 64

Annonse


Udødelig Commodore 64-musikk

Commodore 64Mange, undertegnede inkludert, mimrer ofte tilbake til de tider da Commodore 64 var på toppen. Samlinger rundt TV og C64 er gode minner fra den tida.

De spill og demoer som kom på den tida, brakte med seg mye bra musikk, og den musikken lever godt også den dag i dag, både i originalt SID-format og i remakes somMP3 eller på CD.

Tusener av SID-filer

Jeg kan nevne spill som Paperboy, Outrun, Ace2, Monty on the run, Last Ninja, Commando, Comic Bakery, Great Giana Sisters, og navn som Rob Hubbard, Chris Huelsbeck, Martin Galway og David Whittaker. Det er bare noen få eksempler på spill og komponister som var med på å bringe SID-musikk til den storhet den er.

For de som foretrekker den ekte varianten, kan nettstedet High Voltage SID Collection (www.hvsc.c64.org) være til hjelp. I skrivende stund kan man hente hele 14,809 SID-filer derfra, så den er en riktig gullgruve for fans av Commodore 64-musikk.

Annonse


Der finner man det meste av gamle godbiter, og den inneholder også en egen STIL-database med beskrivelser av mange av de gamle melodiene. Det hele er sortert på komponist, så kjenner man til komponister er det lett å finne det man leter etter.

MP3

Men nå i disse tider har det selvfølgelig kommet massevis av remakes av de gamle melodiene, både på MP3-format og CD, og det fins massevis av gratis nedlastbare MP3’er på nettet.

remix.kwed.org er et eksempel på en side der man kan hente ned remixer av gamle tunes som MP3. Der kan man også hente den samme melodien i SID-format. Der fins det musikk fra mange gamle spill, og for en som mimrer tilbake til 80-tallet er dette et sted man bør besøke.

Press play on tape

Livebandet med det fengende navnet “Press Play On Tape” fra København spiller kun gamle C64-låter, bortsett fra Outrun, som er basert på Arcade-versjonen og bruker gitarer og keyboards i fremføringa av sin musikk. På hjemmesida deres (www.hybrisnemesis.com/ppot/) kan man hente MP3s fra et liveshow de hadde på “The Party 2000” i Aars, Danmark.

Entusiaster

Entusiastene som står bak sidene som samler all denne musikken, og ikke minst de som lager den skal ha en stor takk for alt de gjør, og de holder musikken levende.

For å spille av SID-filer, trenger dere en player.
Her er et par eksempler

SidAMP – Plugin for WinAmp
SidPlay2 for Windows og Linux.
LittleSID – Plugin for WinAmp.

God fornøyelse!

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse