MS Whistler logo

Annonse


Ny sterk kopibeskyttelse på Whistler

MS Whistler logo– Det er helt garantert at Microsofts kommende operativsystem Whistler kommer med piratkopieringsbeskyttelse, bekrefter Stian Lervåg, ved Microsoft Norges Kundeservice.

Unik aktiveringskode

Når operativsystemet aktiviseres etter kjøp, får hver kunde tildelt et ID produktnummer og maskinvareidentifikasjon.

Det skal gi den en unik aktiveringskode, som innebærer at akkurat din versjon av programvaren lastes ned til én og bare én spesifikk maskin. Ingen annen maskin kan da benytte lisensen du har kjøpt.

Kan kopieres til bærbar PC

– Men hva med en privatperson som har to PC-er, må personen da ha to lisenser på Whistler?

Annonse


– Ja, en lisens kan kun benyttes på en maskin, dersom det ikke er snakk om en bærbar PC. En bærbar datamaskin har visse kjennetegn som også gjør det mulig å installere lisensen fra det stasjonære PC-en også på denne. Har du derimot to stasjonære maskiner, og ønsker at begge skal inneholde Whistler, må du ha en ekstra lisens, forteller Lervåg.

Også for bedrifter som ønsker at arbeidstakeren skal ha en hjemme-PC å jobbe fra, må betale en ekstra lisens for deg dersom de ønsker at Whistler skal benyttes som system. Og etter hva Lervåg kjenner til vil det ikke være noen rabattordninger knyttet til dette.

Imponert over betaversjonen

Lervåg har selv tatt en kikk på og prøvd den siste betaversjonen av Whistler, og mener det er klare forbedringer fra de foregående systemene.

– Jeg synes betaversjonen var svært imponerende. Blant annet er sikkerhetsløsningen meget god. Det blir enda enklere å hente slettede filer enn i Windows 2000. Utseendemessig er det svært detaljrikt og blant annet katalogstrukturen er bedret, kan Lervåg fortelle.

Prismessig vil Whistler ligge på samme nivå som Windows 2000 og Windows ME. Alt fra 1.600 til 3.000 kroner er Lervågs tips.

Åpner for konkurrenter?

Kopieringsbeskyttelsen på Whistler kan medføre at Microsoft faktisk får færre brukere av dere OS. For utviklere av åpen kildekode kan dette bli en unik mulighet til å nå flere brukere.

Næringslivet vil trolig merke kopieringsbeskyttelsen på sitt IT-driftsbudsjett. Om lag 95 prosent av norske bedrifter benytter Microsoft-produkter. Bedrift som ikke følger regelen om ‘en lisens for per maskin’ vil med Whistler bli tvunget til å kjøpe lisenser.

Det er jo ingen ting i veien for at bedrifter (og andre) kan bruke et eldre operativsystem av Windows. Men Microsoft planlegger å slutte med grupperabatt for oppgardering av eldre systemer, så snart det nye OS-et kommer på markedet.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse