Annonse


Digital TV-standard på vei

– Jeg vil absolutt råde folk til å sjekke nøye om sett topp-boksen de skaffer seg har mulighet for nedlasting av ny programvare. Sett-topp-bokser eller digitale tv-apparater som er låst til et av dagens formater vil være avlegs om et år, sier Rolf Brandrud, rådgiver for digital strategi og utvikling i NRK Futurum, til ITavisen.

Felles plattform

Det brukes i dag to formater for formidling av digital TV i Norge. Open TV benyttes av Viasat, mens Canal Digital og Telenor Avidi bruker Media Highway. For at brukerne skal kunne ta imot alle tilgjengelige kanaler og tjenester uten å måtte skaffe seg én sett topp boks fra hver operatør, er det et sterkt ønske fra flere hold å få tilpasset samtlige til ett felles format – DVB-MHP, en forkortelse for det langtfra korte Digital Video Broadcast – Multimedia Home Platform.

DVB-MHP er standarden man er på vei over mot i mange land i Europa og verden for øvrig. Norge er knyttet til NorDig – et skandinavisk samarbeid for å finne en felles standard for digitale dekodere. NorDig anbefaler i likhet med europeiske DVB Forum at dekoderne tilpasses DVB-MHP.

Annonse


– Vi ønsker at DVB-MHP skal bli den ledende standarden, og vil gjøre alt vi kan for å bidra til det, sier Rolf Brandrud. – Dekodere tilpasset den felles standarden vil være ute på markedet før jul. Vi ønsker da å gå ut med knallgode tjenestetilbud til disse MHP-boksene, sier Brandrud med referanse til Viasats utdeling av en enorm mengde gratisbokser til sine betal-tv-abonnenter.

– Hva med Viasats 135.000 bokser som er basert på en proprietær løsning? Hva gjør brukerne av disse boksene dersom de ønsker å ta inn de nye DVB-MHP-programtilbudene fra NRK, TV2 og andre?

– Dersom man har fått en boks gratis fra Viasat, kan man også kaste en boks fra Viasat, mener Brandrud.

Samarbeid avgjør

Digital TV ligger foreløpig godt plassert i startgropa i Norge. I månedene som kommer skal mye avklares før det norske fjernsynsfolk bli heldigitalisert – formater skal samkjøres, dekodere skal produseres og distribueres, sendenett bygges ut, kabler legges, analoge nett skal avvikles og avtaler om innholdsproduksjon skal forhandles frem.

Mye avhenger av det bebudede samarbeidet mellom NRK, TV2 og Telenor. Dersom dette blir en realitet, vil det arbeides intenst for å standardisere formatet på sendingene til DVB-MHP.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse