Annonse


Forsvaret velger Outlook

I forrige uke ble det kjent at overkommandoen i det svenske forsvaret ikke ønsket at noen av deres 15.000 ansatte skal benytte e-postklienten Outlook fra Microsoft, men heller gå over til Netscapes Messenger.

I Norge har Forsvarets Overkommando (FO) valgt å gå motsatt vei. Tidligere var det frihet innenfor forsvaret til selv å velge e-postklient. Men i fjor ble det bestemt at alle skulle følge en standard, opplyser FO til ITavisen.no.

– Valgte markedsstandard

– Vi er i ferd med å samle oss om en standard og valget har falt på Microsofts Outlook, forteller major Per Trygve Gunnarsen ved informatikkavdelingen i Forsvarets Overkommando (FO).

FO valgte å samle seg om markedsstandarden, noe som dels skyldtes økonomiske hensyn men aller mest fordi brukerne skal finne det enkelt å benytte.

Annonse


– Enkelhet viktigst

– Svensk forsvar uttalte at de ville gå vekk i fra Outlook, da sikkerhetsrisikoen er for stor. Vurderer FO e-postklienten Outlook til å være bra nok i et sikkerhetsperspektiv?

– Vi er også klar over at det finnes sikkerhetshull og mangler i denne programvaren, men innenfor et rigid system er ikke dette så betydningsfullt, og man bygger heller opp andre rutiner for å hindre angrep utenifra. Her i FO har vi ytre sikkerhet som i mange tilfeller sikkert er overdrevne. Men hvis en person innenfor systemet ønsker å gjøre skade, er selvsagt dette mulig.

– Det vi har valgt å prioritere er enkelhet for brukerne, og da ble Outlook vurderte til å være det programmet med størst funksjonalitet, forteller Gunnarsen til ITavisen.no.

For de som skulle føle seg urolige, er ikke de som jobber med Rikets sikkerhet knyttet til samme nett som Forsvarets forvaltningssystem.

Svensker i forkant

Det var en todelt grunn til at det svenske Forsvaret nå kaster ut Outlook: Det er både et ledd i ett standardiseringsarbeid, men også viktigste var sikkerhetsaspektet.

– Outlook er integrert i operativsystemet, mens Netscape er moduloppbygd. Det gir større frihet til for eksempel å innføre kryptoalgoritmer, som øker sikkerheten, sa Jan Petersson i det svenske Forsvaret til Computer Sweden i forrige uke..

Major Gunnarsen ved FO i Norge legger til at svenskene ligger noe foran når det gjelder å være proaktive og i forkant.

– Her i Norge er man engstelige for å gå for fort frem og man holder seg til det som er mest utbredt, mener majoren.

Selv innrømmer Gunnarsen at han er en ihuga Linux-bruker, og at han ville ikke installert Outlook på sin hjemmemaskin.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse