Annonse


– GPRS er en vinner

– UMTS vil ikke bli tilbudt i massemarkedet før i år 2004/2005, sier Lars Godell i Forrester til ITavisen.no. -NetCom og Telenor vil sannsynligvis komme til å melke 2.5G-systemene så lenge som mulig.

I rapporten med den megestigende tittelen »Europe’s UMTS Meltdown» beskriver analytikeren fremtiden for de europeiske mobiloperatørene. Godell tar for seg de ulike selskapenes kostnader og inntekter forbundet med de nye mobilteknologiene, og oppsummerer med at utbyggingen av UMTS vil koste så mye at GPRS tvinger seg fram som mer enn en kortvarig overgangsløsning.

Billig mobilt bredbånd

– Det er forbrukerne som tjener på at markedet nærmest oversvømmes av nye teknologier som Bluetooth, GPRS og ADSL, hevder Godell. – Operatørene vil på sin side slite med markedsmetning, store kapitalkostnader, kostnader knyttet til markedsføring og fallende inntekter.

Det er derfor utenkelig at Telenor, NetCom og andre skal ha råd til å bygge ut UMTS med det aller første, mener han. De vil måtte kjempe om forbrukernes gunst i et marked som preges av et betydelig prispress.

Annonse


– Derfor er GPRS en vinner. Pakke-switching, kontinuerlig nettoppkobling, lave oppgraderingskostnader og god tilgjengelighet er stikkord – dessuten vil det bli 15 ganger dyrere å bygge ut UMTS enn GPRS. Norske operatører har heller ingen store kapasitets- eller lisensproblemer, noe som fører til at GPRS vil dominere markedet i flere år, sier Godell til ITavisen.no.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse