Musikk på PC illustrasjon

Annonse


Musikkskolen (1): Lag musikk på PC-en

Musikk på PC illustrasjonTIL MUSIKKSKOLEN

Den teknologisk utviklingen har nå kommet så langt at musikkproduksjon av profesjonell kvalitet ikke lenger er forbeholdt de store studioene med utallige hyllemeter synthesizere, effektmaskiner, miksere, og lydisolerte opptaksrom.

Selv vanlige hjemme-PCer er nå så kraftige at det er fullt mulig å produsere låter og musikkstykker av kvalitet som er helt på høyden med utgivelser fra de store plateselskapene.

Det eneste som kreves er en solid dose kreativitet, en knippe god programvare, og at du tør å eksperimentere. Mange anerkjente og vellykkete artister gjør faktisk mye av arbeidet sitt i stua, med en laptop på fanget, eller har et eget PC-basert studio i hjemmet.

Annonse
Hva trenger du?

Hva slags programvare du velger å benytte deg av er egentlig helt opp til deg. Det viktigste er at du blir godt kjent med mulighetene i programmene du bruker, slik at du på en best mulig måte får være kreativ. Ofte kan også programmene selv hjelpe og inspirere i arbeidet, og det er viktig at du finner verktøy som lar deg utvikle din egen stil når du lager musikk.

Vi skal likevel her komme med noen anbefalinger, både på profesjonell programvare som gjerne koster flere tusen kroner, og gratis alternativer på Internett. Det er nemlig fullt mulig å sette sammen et komplett PC-studio ved hjelp av gratis-programmer og såkalt Shareware, som du ikke trenger å betale for før du har prøvd programmet og bestemt deg for å begynne å bruke det regelmessig.

Fokus på PC/Windows

Det er et hav av musikkprogrammer på markedet, og du må nok regne med å prøve deg litt frem for å finne de som passer best for deg.

I denne artikkelen tar jeg først og fremst for meg programvare for PC/Windows, men vær klar over at veldig mange musikere jobber med Macintosh, og mange av de omtalte programvarene er også tilgjengelig for Mac OS. Andre populære plattformer for musikkproduksjon er Atari, Amiga, og Linux.

De kommersielle programmene finner du ofte i musikkforretninger som selger synthesizere og instrumenter, og i tillegg er det som regel alltid mulig å bestille produktene gjennom de respektive selskapenes hjemmesider.

Ordforklaringer

Før vi går videre er det enkelte ord og begreper du bør kjenne til, og som vi vil benytte videre i denne teksten.

Sample: Når vi snakker om en sample, mener vi rett og slett en liten lydsnutt. For eksempel kan det være lyden av en skarptromme, av en fire sekunder saxofon-solo, eller et halvt minutt med stemmen til Vidar Theisen. Når vi snakker om digital musikkproduksjon (uten MIDI-synther og annet utstyr), slik som i denne artikkelen, vil låtene stort sett være satt sammen av forskjellige sampler. Når man tar opp lyder på PC fra analoge kilder (mikrofon, gitar, radio, en annen CD) for bruk i musikkstykker, bruker vi ofte begrepet “å sample”.

Loop: En loop er en sample som repeteres om og om igjen – så snart hele samplen har blitt spilt, begynner den øyeblikkelig fra begynnelse av lyden igjen. For eksempel er det veldig vanlig å kjøre tromme-sampler i loop, særlig i dance og house-musikk.

MIDI: Hvis du vil bruke synthesizer, keyboard, eller andre eksterne effektbokser eller lydmaskiner når du lager musikk, er det på tide å bevege seg inn i den spennende verdenen til Musical Instrument Digital Interface, også kalt MIDI. MIDIs mysterier skal vi ta nærmere for oss i en fremtidig artikkel.

Hovedprogrammet – sequenceren

Det aller viktigste elementet i ditt virtuelle PC-studio, er programmet hvor du setter sammen alle elementene og lydene i riktig rekkefølge til en et helhetlig musikkstykke. Denne type program kaller vi gjerne for en sequencer. Mens det vil variere hvor mye du bruker de andre forskjellige musikkprogrammene dine, så vil du alltid komme tilbake til sequenceren når du komponerer. Derfor er det uhyre viktig at du i hvertfall her skaffer deg et program som du er fortrolig med, som du kjenner inn og ut, og som er riktig for den typen musikk du vil lage.

 • ACID PRO

  ACID er det definitive programmet for deg som jobber med loops

  Dette er drømmeprogrammet for alle som vil lage techno, dance, trance, big beat, eller annen type loop-basert elektronisk musikk. Acid koster riktignok et par tusinger, men er suveren på å behandle sampler, looper og temposkift, og gir en oversiktlig og enkel måte å arbeide på. For mer informasjon, besøk Sonic Foundry på www.sonicfoundry.com.

 • Cubase VST og Logic Audio Platinum
  Disse to programmen brukes verden over av profesjonelle såvel som amatører, og finnes i utallige versjoner tilpasset de enkeltes behov. Fellesnevner er at de har støtte for kontroll av Synthesizere og annet utstyr via MIDI, og at de mer avanserte versjonene også lar deg jobbe med sampler, avanserte digital effekter, og virtuelle instrumenter. Cubase og Logic er to konkurrerende og svært avanserte programmer, som til syvende og siste stort sett gjør det samme. Vi anbefaler den seriøse musiker å besøke www.steinberg.net og www.emagic.de for mer informasjon, eller stikke innom nærmeste musikksjappe for en demonstrasjon.

 • Jazz++
  Jazz++ er et shareware program med full støtte for MIDI og audio-redigering/sequencing. Du finner mange avanserte funksjoner her, og dette er et godt og gratis alternativ hvis du har lite penger å rutte med. Besøk www.jazzware.com

 • FastTracker 2.09
  FastTracker er det beste programmet fra hjemmePC-musikkens barndom, og er følgelig et gammelt program som kan virke skremmende og lite intuitivt for mange. Det kjører utelukkende under DOS (ikke Windows), men er et svært fleksibelt og anvendbart program når du har lært å bruke det. FastTracker er et kombinert redigeringsprogram og avansert sample-sequencer, men er best egnet til presis, rytmisk musikk (drum & bass, house, garage, dance). Du finner FT2 på www.starbreeze.com

OK, men jeg trenger lyd å jobbe med

Naturligvis er det liten vits i å sitte med en avansert sequencer, hvis du ikke har lyder å sette sammen musikken din med. Det finnes flere måter å skaffe seg lyd på.

Den mest opplage måten å få lyd inn på datamaskinen din, er å koble en mikrofon, en gitar, eller et annet instrument rett inn i lydkortet ditt, og så bruke et hvilken som helst av programmene vi omtaler her til å ta opp det du spiller. Du kan til og med bruke lydinnspillingsfunksjonen i Windows.

Ellers er Internett en suveren kilde til sample-materiale. Her er det bare å surfe rundt på utkikk etter lyd – det er bare å eksperimentere. Et godt sted å starte er www.samplenet.co.uk.

Alternativt kan du gå til innkjøp av såkalte sample-CDer (må ikke forveksles med “samle-CDer”), som er fulle av copyright-klarerte sampler, klar til bruk. Disse er ofte relativt kostbare, men er flittig brukt av musikere og DJer verden over. For en forsmak på noen av disse, besøk http://www.futuremusic.co.uk/audio_samplecds.asp.

Den desidert største norske importøren av sample-CDer i Norge heter MidiMusic. De har ikke hjemmeside (!), men kan nås på telefon 9779 9779 eller på [email protected].

Typisk grafisk fremstillingen av en perkusjons-sample i mono

Vær klar over at kan få copyright-relaterte problemer hvis du sampler lydsnytter fra andre artister, CD-er, fra filmer, eller andre beskyttede åndsverk. Generelt sett er det ikke lov å sample fra andre uten tillatelse fra rettighetshaverne, men det er stort sett akseptert å sample “enkeltinstrumenter”, for eksempel en hi-hat her og en skarptromme der.

Kunsten er naturligvis å sample noe, og så forandre lyden slik at det er ugjenkjennelig fra originalen.

En annen god kilde til lyder, melodier, og loops er såkalte virtuelle synthesizere, eller “softsynths”. Dette er programmer som generer lyd, på samme måte som vanlige synther, og vi vil komme tilbake med en presentasjon av de forskjellige virtuelle synthesizerne ved en senere anledning.

Redigeringsprogrammer

Når du så har fått en del lyder å rutte med, så vil du fort finne ut at du ikke er helt fornøyd med hvordan de høres ut. Kanskje må du kutte de ned litt, kjøre de baklengs, forandre på lydbildet, gi litt ekstra romklang, eller gjøre alskens modifikasjoner i lydbildet.

Det finnes et stort antall programmer for å redigere lydfiler og sampler, men de tre store og mest anerkjente programmene er Sound Forge, WaveLab, og Cool Edit.

 • Sound Forge
  Sound Forge har lenge vært en favoritt blant elektroniske musikere. Programmet er relativt lett å bruke, og inneholder mange fiffige funksjoner og prosesseringsmuligheter. Har også full støtte for bruk av DirectX-effekter. Besøk www.sonicroundry.comfor mer informasjon.

  Cool Edit 2000 , et meget godt – og billig- alternativ

 • WaveLab
  WaveLab er et program som har mye til felles med Sound Forge, men som i tillegg til DirectX også støtter det populære plug-in formatet VST (Virtual Studio Technology). På mange det mest avanserte redigeringsprogrammet, men brukerterskelen er også noe høyere. Se www.steinberg.net.

 • Cool Edit
  Cool Edit har blitt populært, først og fremst fordi det er et svært kapabelt og billig redigeringsprogram. For tiden kan du finne Cool Edit 2000 på www.syntrillium.com, og har du behov for litt kraftigere saker kan du gå til innkjøp av -sequenceren Cool Edit Pro, som gir 64-spors miksing i tillegg. Det er forøvrig gratis å prøve Cool Edit 200 en måned.

Leke-DJ

I det siste har det også dukket opp en del programpakker som leveres ferdig med sampler og looper, og som lar deg sette sammen musikkstykker (oftest Techno/Dance) av ferdiglagde musikalske byggeblokker. Noen eksempler på slike programmer er e-Jay serien fra Voyetra (www.voyetra.com), og MixMan Studio (www.mixman.com). Disse lar deg lett sette sammen standard-musikk, men er egentlig mer som leketøy å regne – de kan likevel være gøyale å eksperimentere med, og kan for eksempel brukes som idebanker i kombinasjon med andre verktøy.

Veien videre

Det finnes utallige gode og mindre gode programmer du kan benytte deg av, både kommersielle programvarer og freeware på Internett. Den beste tjenesten du kan gjøre deg selv er å surfe litt rundt på disse sidene, hvor du finner mye informasjon og linker til musikkprogrammer.

ShareWare Music Machine (www.hitsquad.com/smm/) – Masse gratis programmer her.

Harmony Central (www.harmony-central.com) – Mye bra stoff. Under software-seksjonen finner du programvare for PC, Mac, Linux, BeOS, Amiga, og Atari.

Synth Zone (www.synthzone.com) – God kilde til informasjon om både synthesizere, programvare og MIDI.

Ved å klikke her kan du kan høre eksempel på en MP3-låt som er produsert utelukkende på PC (av deres ærbødige skribent og amatørmusiker), ved hjelp av en mikrofon, en el-gitar, FastTracker 2.09, Sound Forge, og softsynth-programmet ReBirth.

Følg med videre på ITavisen.no! Vi vil i tiden framover komme med flere innføringsartikler i hvordan du bruker digitale effekter, plugins, mastering, virtuelle synthesizere, og ta en nærmere titt på de beste musikkproduktene på markedet.

TIL MUSIKKSKOLEN

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse