Annonse


Slik leser du e-bøker

EPOC

Den vanligste e-bokleseren for EPOC er TomeReader. Programmet kan lastes ned som shareware, men uten registrering har programmet en del mangler. Ferdig registrert kan du laste ned en rekke dokumenter for så å lese dem i TomeReader. Programmet koster ikke stort (25$), og gjør det mulig å lese store tekstdokumenter samt å søke i disse. Utvalget av tekster begynner også å ta seg opp. Du kan nå laste ned fullversjon av bibelen, Esops fabler (uten sammenligning for øvrig) og du kan få samlede verker av H-C. Andersen eller William Shakespeare.

PALM

AportisDoc Reader lar deg laste ned og lese dokumenter på Palm. Programmet er freeware, det vil si at du kan laste det ned og bruke det uten å betale noe. Dette programmet lar deg også konvertere andre dokumenter til filer som kan åpnes i Aportis Doc Reader. På den måten blir tilfanget av teksmateriale enormt, selv om norske forlag foreløpig ikke selger bøker i dette formatet.

Windows PocketPC

De nyeste CE-maskinene er alle utstyrt med applikasjonen Microsoft Reader. Programmet benytter noe som kalles ClearType. Dette er en teknikk som skal gjøre teksten mer leservennlig. Har du en eldre maskin kan du selv installere tekstleseren Peanut Reader. Dette er et program som virker på omtrent samme måte som Microsoft Reader, og som du kan laste ned helt gratis.

Annonse


Pris

Nye bøker som utgis i e-bokformat koster i Norge noe mindre enn sine papirslektninger. I land der e-boken er mer utbredt begynner prisene å nærme seg hverandre. I Norge har forlagene vært tilbakeholdne med publisering av nye bøker, kanskje først og fremst fordi e-boken er så lett å piratkopiere. De e-bøkene i Norge ligger på rundt 75-80 kroner. Betalingsmåten varierer.

Leseopplevelsen

Det er vanskelig å spå om e-bøker noen gang vil kunne utkonkurrere tradisjonelle bøker. Trolig handler det kanskje mest om vaner. Til å begynne er det litt rart å lese fra de små skjermene, nesten som om hver side er klippet opp i 6 felter. Overblikket blir ikke det samme, og i tillegg kommer det at skjermen du leser fra produserer lys (eller er en gråtoneskjerm med begrenset kontrast).

Du skal heller ikke være redd for å bli oppfattet som litt sær når du leser e-bøker. Mange tror fortsatt at PDA er et leketøy på linje med Nintendo Gameboy.

Å venne seg til denne måten å lese bøker på tar ikke lang tid, og det er kjekt å kunne ha et utvalg av bøker liggende i innerlommen. Når samme maskin i tillegg innholder favorittmusikken, avtalebok, e-post, Internett, regneark og et par fotoalbum, da får det heller være at enkelte ikke skjønner hva du driver med.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse