Philips USB-webkamera

Annonse


Webkamera gjør deg asosial

Philips USB-webkamera“Takke meg til den gamle gode, anonyme e-posten”. Omtrent slik må han ha tenkt, den britiske psykologen Adam Joinson, etter å ha gjennomført en test blant 166 av sine studenter.

Funnene viste nemlig at web-kameraer og bildetelefoner fikk testpersonene til å snakke langt mindre intimt og fortrolig enn de ville gjort i en presumptivt anonym situasjon. Adam Joinson la frem sine funn under en britisk psykologikonferanse 20. desember, forteller New Scientist.

Mobilkamera ingen god ide

– Studentene som kommuniserte utelukkende ved tekst fortalte fire ganger mer enn dem som kunne se hvem de snakket med, forteller Adam Joinson.

– De snakket om hva de studerte, hva de gjorde kvelden før, de fortalte om barna sine, om sine heltefigurer og seksuelle fantasier.

Annonse
Men når de kunne se hverandre, fikk pipa fort en annen lyd. Studentene sluttet å dele pikante detaljer med hverandre, noe Joinson tror skyldes at de blir mer bevisste på seg selv i samtalesituasjonen og dermed mer beregnende.

Mobilkamera blir ingen suksess?

– Inntil nylig har alle psykologiske teorier om mobiltelefon og Internett lagt vekt på det man mister når man ikke kan se den man snakker med. Gjennom min forskning har jeg funnet at det er langt viktigere å fokusere på hva man tjener på å snakke over nettet enn hva man mister.

På bakgrunn av disse funnene tror ikke Joinson kameraer festet til mobiltelefonen vil bli noen større suksess enn de analoge bildetelefonene som ble introdusert for flere år siden.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse