Monstermaskin knuser DNA-koden

Skjermdump

SkjermdumpHuman Genome Project – det verdensomspennende samarbeidet om å kartlegge alle menneskets gener – er blitt tidenes kanskje mest omfattende vitenskapelige prosjekt. Etter flere års intenst arbeid har nå forskerne en viss formening om det menneskelige arvestoffs sammensetning, melder New Scientist.

35.000 gener er hittil kartlagt gjennom Human Genome Project – nå gjenstår det enorme arbeidet med å finne ut hvilke kombinasjoner som kan forårsake bestemte sykdommer.

7,5 milliarder per sekund

I dette utregningsarbeidet kommer den menneskelige hjerne til kort. Det amerikanske forskningsfirmaet NuTec Sciences søker derfor hjelp hos IBMs supercomputer, med en prislapp på 90 millioner kroner.

Annonse

Firmaet ønsker å selge tid på datamaskinen til den farmasøytiske industrien og organisasjoner som er engasjert i genforskning.

Monstermaskin

Monstermaskinen fra IBM består av 1250 av IBMs p640-servere. Den kan utføre 7,5 milliarder regneoperasjoner i sekundet, hvilket plasserer den i det absolutte toppsjiktet av hardtarbeidende kalkulatorer.

– Vi deltar i et kappløp om å tolke en mengde genetiske data for å skaffe oss kunnskap om hvordan vi kan kurere kreft ved å gi hver kreftform en spesialtilpasset behandling, sier Jonahan Simons ved Winship Cancer Institute.

– NuTec Sciences innsats vil gjøre det mulig for forskerne å foreta enorme regneoperasjoner i sanntid. Dette kan få stor innvirkning på fremtidens medisinske vitenskap.

Annonse
Annonse