Annonse


Digital kino innen 10 år

»Det er forventet at elektronisk visningsteknologi vil være rådende ved kommersielle kinoer i løpet av en tiårsperiode», heter det i rapporten »Kino i en ny tid». Dersom man legger til at George Lucas har truet med å lage den siste Star Wars filmen utelukkende for det digitale markedet, er sannsynligheten overhengende for at digital teknologi vil bli dominerende lenge før vi runder 2010.

Elektronisk kino innbærer at filmen vises fra en digital kilde, i stedet for mekanisk fra en filmrull. E-kino har ingenting å gjøre med visning av film over Internett, ettersom kino handler om å vise bilder på en vegg. I dag er teknologien for elektronisk visning marginalt underlegen den tradisjonelle 35 mm framviseren. Texas Intruments’ DLP-teknikk (Digital Light Processing) har ikke hatt høy nok oppløsning til å konkurrere med konvensjonell film.

Flere teknikker underveis

En e-kino med DLP-projektor kan vise filmer med en oppløsning på 4 millioner billedpunkter (pixler). Til sammenligning har en 35 mm Cinemascope-film en oppløsning på 10,5 millioner billedpunkter. En DVD-film 345.000 pixler og en VHS 110.000.

Men andre teknikker for gjengivelse av digitalt lagret billedmateriale er underveis. Forventningene er høye til JVCs D-ILA-teknikk (Direct-Drive Image Light Amplifier), som skal produsere bilder med høyere oppløsning, lysstyrke og kontrastforhold enn andre digitale teknikker. D-ILA skal være ferdig for kinobruk i 2001.

Annonse
Det hersker enighet i kinobransjen om at kvaliteten på elektroniske filmprosjektorer er god nok til å kunne erstatte 35 mm film. Billedkvaliteten er ennå ikke fullt på høyde med 35 mm, men med det best tilgjengelige projeksjonsutstyret er den god nok til å projisere de fleste filmer på stort lerret. Folk flest vil ikke se forskjellen i forhold til konvensjonell film.

Hovedsaklig vil endringen ligge i lagringsmediet for filmen, snarere enn selve produksjonsteknologien. Mens en 35 mm film på ruller veier om lag 25 kilo, vil en digital film ikke oppta så mye plass i det fysiske rom. Den vil derimot kreve omtrent 4000 gigabyte lagringskapasitet.

Dyr moro

Det mindre hyggelige er prisen som må betales for det nye utstyret. En elektronisk kinoprojektør ligger på mellom 1,2 og 2 millioner kroner – en pris få bygdekinoer kan punge ut. På den annen side vil opp til 90 prosent av kopieringskostnadene kunne elimineres ved digital distribusjon, og bemanningen vil bli enklere og mindre kostnadskrevende.

Stordistributøren Capa kinoreklame trer dessuten støttende til, med ønske om å opptre som »mellommann» og investere i utstyr for noen av de 120 kinoene selskapet distribuerer til – i første omgang trolig de fire største.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse