DVD-smell for filmbransjen

Californias høyesterett lurer på hva 18 av de saksøkte gjør på tiltalebenken.

Retten stiller kritiske spørsmål ved søksmålet som filmindustrien har anlagt mot en hel rekke hackere som har spredt den delvis norskutviklede koden for å omgå industriens kopisikring av DVD-plater.

18 av de 21 saksøkte bor ikke i delstaten, og høyesterett ber en lavere domstol forklare hvorfor de 18 blir stilt for retten, melder News.com.

Annonse

Stridens eple er den delvis norsk-utviklede programvaren DeCSS, som kan hoppe bukk over filmindustriens kopisikring på DVD-platene. DeCSS fungerer som en avspiller for DVD-filmer på Linux-datamaskiner, men programvaren gir også brukeren mulighet til å lage en digital kopi av filmen.

Vestfold-tenåringen Jon Johansen – som har endt opp med tilnavnet DVD-Jon – er en av de tre som har utviklet programvaren. Johansen er en av de mest kjente profilene i rettstvisten.

Søksmålet i California og en tilsvarende rettstvist i New York er blitt en av flaggsakene for den såkalte open source-bevegelsen – programvareutviklere for gratis-operativsystemer som Linux. Bevegelsens advokater hevder at søksmålet er en trussel mot ytringsfriheten og programmerernes rett til å uttrykke seg i datakode-form.

Så langt har filmindustrien har større suksess med søksmålet i New York enn i California. Tidligere i år beordret retten i New York utgiveren av hacker-nettstedet 2600.org beordret å fjerne alle lenker til programvaren fra nettsidene.

(Origo)

Annonse
Annonse