Annonse


Se fremtidens teknologi fra Nokia

I følge sjefsdesigneren for verdens største mobilselskap, vil fremtidens mobiltelefoner være stilmessig bygget inn i alt fra smykker til klesplagg. Vi har hørt det før – men nå er det også mulig å betrakte visjonene i detalj.

Skisser av fremtiden

Ved Art Center College of Design i Pasadena, California, har flere grupper designstudenter arbeidet siden våren 2000 med prosjekter sponset av Nokia. Resultatene er slående elegante, praktiske, kledelige og multimediale. De fleste av løsningene er basert på bluetooth-teknologi.

– Dere ba meg om å snakke om fremtiden – her er den, sa Frank Nuveo til teknokrater, journalister og andre »telecompanjonger» under seminaret »UMTS – egentlig!», i regi av Nokia Futurum. – Det er umulig å si hvilke systemer som vil dominere fremtidens løsninger – det viktigste vil bli å sørge for tilgjengelighet og kombinasjon av lyd og bilde. Mest av alt vil vi klare å lage en alt-i-ett-telefon med én tast.

– Når kan disse designene være en virkelighet?

Annonse
I løpet av 5-7 år kan nok mye være realisert, tror Frank Nuveo. – Men vi er ikke så sikre på at alt er like praktisk – for eksempel er det problemer knyttet til det å vaske klær med innebygde PDA’er, mobiltelefoner og tastaturer.

Følelses-følsom ring

Blant de fantastiske nye dingsene man i følge fantasirike designstudentene kan vente seg i fremtiden, er grønne kjoler med tastaturer på lårene, en liten avtagbar skjerm på brystet og skjermbilder på selskapsskoene, smykker med mobiltelefon (og virtuelle bilder), spesialdesignede lyd-bilde-dingser for studenter og lærere,og digitalt papir formet som kinesiske vifter, med de muligheter det bringer med seg.

Frank Nuveo benyttet også anledningen til å vise en modell av det han kalte »mood-mode-interface», en dings man har på fingeren som en ring. MMI-ringen viser hvilket humør samtalepartnerne er i på samtaletidspunktet – omtrent som en avansert utgave av væruglen alle bestemødre hadde i vindusposten for 20 år siden. Den gir med andre ord en pekepinn om hvorvidt det er smart å fortsette samtalen eller la være.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse