Annonse


Oppdatert og meningsfullt dataleksikon

Ved første øyekast er Computer Deskop Encyclopedia (v.13.3) ikke særlig imponerende, med svært enkel lay-out, som oftest hyperkorte forklaringer på begreper, termer og navn fra IT-verdenen.

Men skinnet kan som alltid bedra – bak det enkle utseende skjuler det seg en voldsom mengde informasjon, godt illustrert for brukere i alle kategorier.

Fra kuleramme til UMTS

CDE 13.3 er inne i sitt nittende år, og har med andre ord fulgt informasjonsteknologien siden hullkortenes tid. Dette gjenspeiles i innholdet, som spenner fra kulerammen, via Herman Holleriths første hullkortmaskin, brukt til den store folketellingen i USA i 1890, til mindre historiske begreper som GPRS, UMTS – og AIBO.

Her finnes forholdsvis lange utredninger om ABC – verdens første datamaskin, Apple og Microsoft, til langt mer kortfattede statements av typen »Microsoftie: A person that works for Microsoft».

Annonse
CDE 13.3 gir også forsøksvise forklaringer på ord som geek (et slags synonym for nerd), geekonics (geekenes språk) og nerdspeak (se geekonics).I tillegg til å gi forklaring på det meste, er CDE meget enkel i bruk. Søkefunkjonen er rask, man kan skru av bildene for å spare kapasitet og tid, og markert tekst klippes automatisk inn i et eget vindu der du får valget mellom å skrive den ut, eller lagre den som en clipboard-fil. Det er også mulig å søke på fritekst, og lage bokmerker til yndlingsord og -uttrykk.

Meningsfull

Med over 15.000 ord og forklaringer burde CDE være noe for de fleste databrukere, enten de er grønne som brokkoli eller mer erfarne brukere. Programmet leveres som et abonnement med kvartalsvise oppdateringer på mellom 400 til 600 nye termer fra verdens raskest voksende industri.

Enkle og forståelige illustrasjoner gjør det langt lettere å sette seg inn i forholdsvis komplekse emner som oppbygningen av harddisken i en PC, holografisk lagring eller OSI-modeller.

I motsetning til andre ordbøker innen samme bransje, har CDE satset på »meningsfulle definisjoner av alle viktige termer i dataindustrien». Forfatterne har tatt et klart standpunkt – de ønsker ikke å lage en produktkatalog for maskinvare og programmer, men et oppslagsverk som omtaler teknologi som har en avgjørende betydning for dataindustrien.

Computer Desktop Encyclopedia leveres som en CD-Rom. Installasjonen er rask – det anbefales å laste ned hele saken på harddisken for å unngå brysom og tidssløsende bruk av CD’en. Leksikonet bestilles fra den norske importøren på www.tekinfodok.no.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse