Annonse


Denne brikken er fremtiden!

På Kjeller utenfor Oslo jobbes det intenst med utvikling av Bluetooth, den nye standarden får trådløs radiokommunikasjon.

Her ligger Oslo Design Center, et selskap under Ericsson Radar bestående av seks spesialister med Bluetooth som ekspertområde.

– Vi har investert over 8 millioner kroner på utviklingsarbeid innen mikrobølgeteknikk de siste fem årene, sier General Manager Magne Osmundsen i Ericsson Radar.

Bare måleutstyret som brukes for testing og utvikling av Bluetooth-teknologi (se bildet), har en pris på omlag 2 millioner kroner, og består av flere produkter som foreløpig er på prototype-stadiet.

Annonse
GreenTooth?

Ericsson Radar har nå hovedansvaret for utvikling av Bluetooth i Ericsson. Selskapet har lang fartstid når det gjelder radarprodukter for jagerfly og militære kjøretøyer, blant annet med det norske Forsvaret og JAS-Gripen som store kunder.

Testetutstyr i dette racket for to millioner kroner – for å teste Bluetooth.

– Først og fremst utvikler vi Bluetooth-produkter for det sivile, men utelukker ikke at vi kanskje får militære anvendelsesområder for teknologien også. I så fall vil det kanskje være aktuelt å kalle det “GreenTooth”, spøker adm. direktør Tor Ø. Frydenberg i Ericsson Norge.

P-LAN

Bluetooth gjør det mulig for enheter å kommunisere trådløst med hverandre, med en oppgitt rekkevidde ca. ti meter. Ericsson regner med at innen 2002 vil 80 prosent av alle lommemaskiner, og mer enn 200 millioner PC-er være utstyrt med denne teknologien.

– Kall det ditt eget personlig nettverk, hvor mobiltelefonen ligger i lommen og kommuniserer med din bærbare PC, som igjen kommuniserer trådløs med digitalkameraet, sier markedssjef Stefan Löf i Ericsson Microelectronics.

Headsettet kommer…igjen

Vi har ventet lenge på det første kommersielle forbrukerproduktet som benytter seg av teknologien, og det synes å ha drøyet en liten evighet med å få det mye omtalte Bluetooth-headsettet fra Ericsson ut på markedet.

Men nå er det altså håp før jul likevel: Ericsson sier at en pakke bestående av 1 stk. Bluetooth headset og 1 stk. Bluetooth clip-on modul for mobiltelefonen skal ut i salg før året er omme.

– Prisen kan variere fra mellom 1.500-1.600 kroner til 2.500, alt avhengig av hvor mye forhandleren vil ta seg betalt, sier Ericssons informasjonskonsulent Stine Koppang til ITavisen.no.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse