Annonse


Med biblioteket på innerlomma

Ordet »bok» stammer fra norrøn »bók», og betyr opprinnelig »tavle av bøketre med runer på»*.

Nå er tavlen av bøketre i ferd med å måtte vike plassen for sin elektroniske etterkommer, PDA’en. På sekunder kan du laste ned elektroniske bøker fra Internett, og legger du dem inn på en lomme-PC kan du putte flere hyllemeter med skjønnlitteratur i skjortelomma.

Få titler

For å se hvordan tjenesten fungerer tastet jeg meg frem til Cappelens internettsider. Her lå en egen link merket e-bok, og fra denne ble jeg ledet til en side med informasjon om tilgjengelige titler.

Så langt har Cappelen lagt ut de fire bøkene Evas Øye (Karin Fossum), Blind Gudinne (Anne Holt), Blackout (Fredrik Skagen) og Dronningen sover (Ingvar Ambjørnsen). Nettsiden innholder ellers informasjon om hvilke e-postlesere som er tilgjengelige, og hvordan du kan velge den som passer best for ditt bruk.

Annonse
Kredittkort

For å teste tjenesten valgte jeg å laste ned Evas Øye av Karin Fossum. Sist helg fikk Fossum Brageprisen, riktig nok for en annen bok, så jeg antok at dette ville være en bra start. Etter å ha klikket »les mer» dukket det opp en link for nedlasting av boken. Denne tok meg videre til en RegNow.com-server der jeg kunne fylle inn kredittkortopplysninger.

Rask lagring

Deretter kom jeg til linken for selve nedlastingen. Etter å ha klikket på denne tok det bare sekunder før boken lå lagret på PC’en min. Jeg lagret den direkte i en synkroniseringsmappe, og dermed fikk jeg samtidig en kopi på PDA’en. Kort etter fulgte en e-post med et »Thank You for your recent purchase». Boken kostet meg 8 US dollar, eller ca 75 kroner.

Bedre enn fryktet

Internettsjef i Capellen, Einar Hestmann, vil ikke si noe hvor mange som faktisk har kjøpt e-bøker fra forlaget. Han hevder imidlertid at Capellen har hatt bedre respons enn forventet på sin e-boktjeneste.

Etter jul vil selskapet starte parallellpublisering av elektroniske og ordinære bøker. Da vil du kunne finne helt ferske boktitler i e-bokhandelen.

Billigere enn papir

Aschehoug har gitt ut 7 e-romaner og 9 e-noveller. Bøkene selges gjennom Norlis nettbokhandel, og varierer noe i pris. De fleste koster rundt 80 kroner, og er følgelig billigere enn tilsvarende papirutgaver. Rimelig nok, ettersom produksjonskostnadene ved »trykking» av e-bøker er minimale. Også Aschehoug vil øke satsingen på denne type litteratur.

Det vil også Gyldendal, men foreløpig har de ingen titler til salgs.

Hvordan er det så å lese bøker på en Palm eller en PDA? Det kommer vi tilbake til i en egen artikkel.

*(kilde: Seksjon for leksikografi og målføregransking på Institutt for nordistikk og litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo) .

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse