Fjerner kopimuligheter på e-bøker

Deskill

DeskillProdusentenes mål er å hindre piratkopiering, men den digitale låsen betyr kraftige begrensninger på friheten til konsumentene.

– Noen av restriksjonene på e-bøker er rett og slett brutale for konsumentene. Dette kan slå kraftig tilbake på produsentene, sier P.J. McNealy hos analysebyrået Gartner Group.

Det amerikanske opphavsrettsorganet U.S. Copyright Office ser nå reglene for kopiering grundig etter i sømmene. I en høring skal myndighetene beslutte om dem digitale kopiretten gjelder andre verker enn programvare.

Annonse

Konsumentene murrer allerede.

– Jeg har ikke lagt igjen mange penger hos ebok-produsentene, og jeg er sannelig ikke sikker på om jeg kommer til å gjøre det heller, sier en misfornøyd kunde til News.com.

Klagemål av denne typen kan være dårlig nytt for det gryende markedet, hevder analytikere. Færre enn 50.000 e-bok-enheter er solgt i USA, og salget ventes å halte videre frem til 2005, ifølge Jupiter Media Metrix.

Utgiverne er klare over farene, men hevder at de rett og slett ikke kan gjøre annet enn å kopisikre bøkene sine.

– Det er ikke mulig å sammenlikne dette med vanlige bøker, fordi en fysisk bok har ikke muligheter til å kopiere seg selv i millionvis på et øyeblikk, sier Adam Rothberg, talsmann for det amerikanske forlaget Simon & Schuster.

(Origo)

Annonse
Annonse