Annonse


Hvordan velge MP3-spiller

En musikkfil er et digitalt bilde av lydbølgene. En MP3-fil er en komprimert musikkfil.

– Det betyr at de delene av lydbølgene vi ikke kan høre er luket bort. Så gjøres bildet akkurat så grovkornet at vi fortsatt oppfatter det vi hører som brukbar musikk. Ved å redusere informasjonen på denne måten kan store mengder musikk lagres som relativt små filer.

Det finnes flere måter å komprimere musikken på, og den vanligste er det vi kaller MP3. Også innefor MP3 finnes det flere muligheter for oversampling, slik at du kan få bedre kvalitet på lyden. I praksis vil du ikke høre særlig forskjell på en fil som er laget for å avspilles med 128 kbps (vanligste format for MP3), og en ordinær CD.

Nytt format

Et annet format som er blitt mer vanlig er WMA (Windows Media Audio). Disse komprimeres normalt til omtrent halve størrelsen av en ordinær MP3-fil. Det merker du på lyden, selv om kvaliteten kan være grei nok i en spiller du bruker på steder med en del bakgrunnsstøy.
Ikke alle MP3-spillere støtter dette filformatet.

Annonse


Kopibeskyttelse

Et tredje filformat er ATRAC 3. Sony Network Walkman er et eksempel på en MP3-spiller som spiller slike filer. Forskjellen ligger i at du må kode om MP3-filene før du legger dem inn på spilleren.

Nomad fra Creative Labs

Hensikten er å imøtekomme platebransjens krav om kopibeskyttelse. Mens du kan kopiere en MP3-fil så mange ganger du orker, er det ikke mulig å kopiere en ATRAC 3-fil mer enn 2 ganger.

Unngå de enkleste

De enkleste spillerne har ikke mer enn 16MB minne. Bruker du standard MP3-format kan du regne ca 1 minutt musikk per MB. Du får med andre ord ikke mer enn ca et kvarter med musikk på spilleren (3-4 melodier). En slik spiller bør du ikke kjøpe, nær sagt samme hvor billig du måtte få den.

Det finnes i praksis ingen øvre grense for hvor stort minne du kan få inn i en MP3-spiller, ettersom du kan få spillere som opererer med ordinære harddisker. Med en 45GB hardisk i spilleren får du plass til 750 timer sammenhengende musikk (Over en måned døgnkontinuerlig avspilling før du må begynne forfra igjen). Disse spillerne er imidlertid tunge, klumpete og trekker mye strøm.

Bærbar jukebox

Creative har laget en spiller de kaller DAP Jukebox. Denne ser ut som en bærbar CD-spiller, men har hele 6 GB minne. Det holder til en CD-samling på rundt 150 plater.

Ha dette i minne!

De vanligste MP3-spillerne har minne på 32 eller 64 MB. I tillegg er det vanlig med plass for ekstra minnekort. Kjøper du en spiller med lite minne for å utvide med minnekort skal du være klar over at slike kort gjerne koster omtrent like mye som hele spilleren. Det kan derfor være lurt å kjøpe en spiller som har stort minne først som sist.

Iomega Hipzip

En løsning som gir deg rimelig lagring er iOmegas nye HipZip. Denne lagrer filene på egne disketter. Diskettene koster rundt hundrelappen og har plass til 40MB musikk. Ulempen er at spilleren er noe større en de smarteste MP3-spillerene.

Casios MP3.klokke

I tillegg kan du få MP3-spiller i en klokke fra Casio. Dette er riktig nok en stygg skapning, men den viser i alle fall at det er mulig. Ericsson har laget en spiller du kan bruke som bærbar handsfree til deres telefoner (ikke eldre modeller eller R380).

Denne har et minnekort på 32 MB, og styres fra telefonen. Samsing har også en MP3-telefon med 32 MB minne. Denne har minnet innbygget, og koster 6.990 kroner. Stiv pris for en MP3-spiller av middels kvalitet.

Siemens lanserer sin MP3-telefon, SL45, rundt årsskiftet. Dette er en telefon med 32MB utskiftbart minnekort og helt utrolig lydkvalitet (vi har sjekket prototypen).

Før du velger hvilken spiller som passer deg best bør du sjekke at den har USB-tilkobling (ellers tar det laaang tid å laste inn filer). Den bør ha utbyttbare minnebrikker (de blir billigere med årene) og den bør være såpass solid at den tåler å slenge rundt i en lomme. Dessuten bør den ha batterier som kan lades opp, og en driftstid på 8-10 timer per lading.

Lytt

Prøver du flere modeller hos forhandleren din bør du samtidig passe på å prøve dem med samme hodetelefoner. Ofte er kvaliteten på ørepluggene som følger med så dårlig at de trekker ned inntrykket av spilleren. Ellers bør spilleren ha god bass, og velger du en modell med bevegelige deler (disk) må du sjekke at den har minne som hindrer lyden i å hoppe når du gjør det.

Gratisversjon

Spillerne leveres med ulik software, og de fleste kommer med programmer som lar deg gjøre om CD-samlingen til musikkfiler på PCen. Men ofte kan det være like greit å laste ned slike programmer fra Internett. Et av de mest brukte, Music Match Jukebox finnes i en gratisversjon som gir ypperlig kvalitet på filene.

Da gjenstår det bare å minne om at musikk er åndsverk, og at det er noen som prøver å leve av å selge musikken sin. Men du skal selvsagt bare spille lovlig kopierte sanger på din spiller, så mer sier vi ikke om den saken..

Lykke til!

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse