Annonse


Unike IP-numre til alle mobiler

Både Nokia og Ericsson hevder å ha vært først i verden med å introdusere neste generasjon Internett-protokoll – Ipv6 i mobiltelefoni nettverk. Begge selskapenes IP-teknologi er tilpasset GSM-nettene og den nye dataoverføringsmetoden GPRS (General Radio Packet Service).

Et IP-nummer til alle

Med dagens Internett-protokoll (Ipv4) ville vi i løpet av få år ha sluppet opp for ledige IP-numre. Med den nye IPv6 økes adressestørrelse fra 32-bit til 128 bit. Det gir et uendelig antall adresser (3,4×10 i 38 potens).

Og ved å bruke IPv6 i mobilnettene kan en hver mobiltelefon utstyres hvert med sitt unike IP-nummer.

Fremmer mobilt Internett

Tilgangen til Internett fra mobile enheter, som lommedatamaskiner og mobiltelefoner, er i 2003/2004 forventet å bli større en dagens tilgang til Internett via vanlige PCer.

Annonse
Med IPv6 og unike IP-numre det være langt lettere å identifisere de mobile terminalene. En slik personifisering av mobiltelefonen vil fremme nye tjenester som mobilhandel, økt sikkerhet, økt kvalitet, muligheten for å garantere båndbredde, alltid online-teknologi og lokasjonsbestemte tjenester.

– IPv6 er en del av Ericsson visjon – med milliarder av mobile terminaler som alltid er pålogget. Dette vil gi brukerne opplevelser av tjenester som er uavbrutte, personifiserte og lokasjonsbestemte, sier adm. direktør Ulf Ewaldsson på Ericsson Hong Kong-kontor.

– I motsetning til dagens IPv4 vil det uendelige antall IP-adresser som blir tilgjengelig med IPv6 muliggjøre at alle mobile terminaler kan være identifisert og oppkoblet mot Internett, samtidig som både sikkerheten og kvaliteten i tjenestene øker, sier Asko Räsänen, leder for Nokia Networks IPv6 System and Marketing Program.

Begge de to ledende mobilnettutviklerne mener av IPv4 og IPv6 vil kunne leve side om side en i mobilnettet.

Neste år introduseres GPRS i Norge. Når IPv6 blir tilgjengelig for folk flest er foreløpig usikkert. Ericsson har sammen med SmarTon og British Telecom gjennomført det de hevder er den første suksessfulle demonstrasjonen av en ende-til-ende løsning for IPv6 i9 mobile nett. Nokia opplyser at de også er klare til å tilbyd slike komplette IPv6-løsninger.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse