Deskill

Annonse


Ubegrunnet kortfrykt

DeskillFrykten for å handle på nettet er absolutt til stede hos mange. Det de fleste frykter er misbruk av kortet, dersom noen skulle få tak i kortnummeret.

Loven beskytter forbrukeren

– Hva skjer dersom uhellet er ute, og noen har misbrukt kortet ditt?

– Forbrukerne har svært god beskyttelse ved misbruk av kredittkort. Hvis man oppdager misbruk, kontakter man kredittkortselskapet, eller kortutsteder som vanligvis er banken, forteller Agnes Beathe Steen Fosse, direktør i Eforum Norge.

Det er finansavtaleloven, (paragraf 34-37), som tar for seg ansvaret ved misbruk, og i henhold til denne loven har forbrukeren nesten alle rettigheter på sin side.

Annonse


– Lovmessig er forbrukeren svært godt beskyttet. Det er alltid fare for at kort misbrukes, men det kan like godt skje at kortet misbrukes på nett selv om man ikke har handlet der selv, sier Steen Fosse.

Oppgi aldri PIN-koden

Så lenge man ikke har oppgitt sin PIN-kode, skrevet fysisk under på noe, eller har lånt bort kortet sitt, er loven på kundens side.

I VISA er man meget nøye på at nettbutikkene, som tilbyr handel med VISA-kortet følger visse retningslinjer.

– Vi legger til rette for samme sikre betalingsløsning på nettbutikker som i fysiske butikker. For at en butikk skal kunne benytte VISA må den ligge på et sikkerhetsnivå som er akseptabelt, sier Knut Edmund Fure, produktsjef forretningsutvikling i VISA Norge.

Hvis en nettbutikk ikke følger sikkerhetsnivået som VISA krever, strammes det inn overfor butikken.

VISA krever kryptering

Stadig flere butikker har innført SET-standarden, noe som innebærer en sikrere betalingsløsning. Dette er en global standard som nesten samtlige kortselskap støtter, og som har bidratt til bedret sikkerhetsnivå.

-140 nettbutikker i Norge har nå en SET-løsning, noe som blant annet krever et minimum av kryptering. SET er en standard som butikken ikke kan være en del av dersom de ikke følger retningslinjene, sier Fure.

Før en butikk godkjennes, går VISA også gjennom hjemmesidene for å sikre at nettbutikken følger norsk lov og at sikkerheten er tilfredsstillende.

God erfaring med norske butikker

– Vi har meget god erfaring med norske nettsteder, men skulle noen omgå sikkerhetskravet vi stiller, iverksettes det sanksjoner, opplyser Fure.

Om man skulle ha utvist noe uaktsomhet, er loven likevel på forbrukerens side og oftest blir man tildelt svært begrenset ansvar.

Handler du på nett, er det uansett et godt råd å holde seg til kjente norske butikker med en SET-løsning, hvis du er usikker.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse