Annonse


MP3-TEST: Sony Network Walkman

Den nye Network Walkman fra Sony ikke stort større enn en lighter, og gjør derfor at du kan ha den med deg i lomma uten å tenke noe videre over det. I tillegg gir den kjempegod lyd, er enkel å håndtere, og uhørt lekker å se på. Likevel er det en del ting du bør være klar over før du går til innkjøp av NW-E3.

Filsystem

Det er nærliggende å kalle den for en MP3-spiller, men Network Walkman spiller faktisk ikke MP3-filer i det hele tatt. Sony har nemlig sitt eget lagringsformat, som heter ATRAC3, og all musikk som spilles både på NW-E3 og storebroren NW-MS7 (Memory Stick Walkman) må først kodes i dette formatet.

Det er nok ingen tilfeldighet at Sony, som blant annet også er et plateselskap, prøver å venne folk av med MP3-formatet. ATRAC3 støtter nemlig platebransjenes forsøk på å skape et sikkert og kopibeskyttet system for digital musikkdistribusjon, kalt SDMI (Secure Ditgital Music Initiative).

Det spesielle med ATRAC3 er nemlig at plateselskapene kan settee begrensninger for hvor mange ganger en bestemt fil kan kopieres og distribueres. Har man med andre ord et stort bibliotek av MP3-filer, må man konvertere alle filene til ATRAC3.

Annonse
Litt innviklet

Det legges automatisk en begrensing på maks tre “utsjekkinger” av musikkfilene man konverterer eller tar opp fra CD. Når du overfører en fil til Network Walkman “bruker” du en utsjekking, og da har du to igjen. Hvis du passer på å sjekke filen tilbake etter bruk, noe som ikke tar mer enn et par sekunder, er du tilbake på tre igjen.

Dette systemet kan virke litt klønete, men heldigvis fungerer det relativt smertefritt. Den store ulempen er som sagt at du må konvertere dine eksisterende MP3-filer, men det tar ikke mange mange sekunder per låt. Filformatet er ellers svært lik MP3, både med hensyn på størrelse og lydkvalitet.

Ved konvertering av en tilfeldig MP3-låt (128 kbps/44MHz) som var 5.35 MB stor og hadde en lengde 5: 50 min, fikk vi følgende størrelser på ATRAC3-filene:

KvalitetStørrelse
132 kbps 5.68 MB
105 kbps4.3 MB
66 kbps2.77 MB

Dette vil si at man for plass til over 2 timer med musikk hvis man bruker ATRAC3-filer på 66 kbps, noe som gir en helt akseptabel kvalitet. Husk at man tross alt stort sett bruker lommestereoer som dette når man er ute og farter, og da er det relativt mye bakgrunnsstøy (trafikk, T-bane, vind…) som gjør at man likevel ikke vil få den helt store hi-fi opplevelsen, i det minste ikke uten skikkelige øreklokker.

Fet dings, men ikke for hvermann

NW-E3 drives av ett AAA-batteri, noe som både har sine fordeler og ulemper. Det kan være fint å slippe å drasse med seg en opplader, særlig når man er ute og reiser, og AAA-batterier får man jo alltids tak i.

På den annen side kan man jo også si at siden man bare har plass til to timer musikk på spilleren, vil man sannsynligvis føle trang til å koble den opp mot PC-en med jevne mellomrom for å skifte ut låtene, som også ville vært et naturlig tidspunkt å koble spilleren til en eventuell batterilader.

Det er også et lite minus at Network Walkman krever at du har Windows 98. Muligens får du driverne og medfølgende MG Jukebox til å fungere på andre Windows-systemer, men dette støttes altså ikke offisielt av Sony. Mest leit for de som bruker Mac eller Linux, naturligvis.

Med en veildende pris på 3.700 kroner kan man jo også spørre seg hvem Sony egentlig ser for seg som målgruppe for NW-E3
…kanskje de som allerede har kjøpt en Aibo robothund til 30.000?

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse