DVD-Jon (idol)

Annonse


Politiet tause om DVD-rapport

DVD-Jon (idol)Etter hva ITavisen erfarer mottok Økokrim en rapport fra eksterne eksperter for 1-2 måneder siden, men noen avklaringen i etterforskningen mot Johansen har ennå ikke kommet. Selv tror DVD-Jon at politiet har en tap-tap-situasjon.

Etterforsket siden januar

24. januar i fjor stormet politiet inn i hjemmet til Jon »Lech» Johansen som da var 16 år gammel. De beslagla hans to PC’er og mobiltelefon, og tok deretter Johansen med til et avhør som varte i 6-7 timer.

Jon Johansen og to andre europeiske hackere klarte å knekke koden som beskytter DVD-plater mot kopiering. Johansen selv står fast ved at de knakk koden for å kunne avpille DVD på Linux-maskiner.

Politiet tause om saken

– Siktelsen er feilaktig. Kodene på DVD-platene er ikke en kopibeskyttelse, men en avspillingsbeskyttelse. Vi har bare gjort det mulig å spille av DVD-film på våre datamaskiner, uttalte Johansen den gang.

Annonse
Ennå venter Johansen og hans far på en avgjørelse i saken. Johansen senior ble nemlig også etterforsket i saken, da han eier webhotellet der sønnens hjemmeside var plassert.

Førstestatsadvokat Inger Marie Sunde ønsker på ingen måte å kommentere saken mot Johansen.

– Jeg kommenterer ikke saken før vi sender ut en pressemelding, sier førstestatsadvokat Inger Marie Sunde i Økokrim. Sunde er sjef for datakrimavdelingen i Økokrim, og hun har den siste tiden skjerpet kampen mot kriminell hackervirksomhet.

Rapport skulle hjelpe politiet

– Stemmer det at Økokrim mottok en ekspertrapport for to måneder siden om denne saken?

– Det kan jeg ikke kommentere, sier Sunde.

I følge Jon Johansen har Økokrim mottatt en rapport fra eksterne eksperter.

– De fikk visstnok en rapport fra eksterne eksperter for rundt 1-2 måneder siden, mer har jeg ikke hørt. Slik jeg ser det, og kanskje Økokrim selv, er det en tap-tap situasjon for dem, så de drøyer vel avgjørelsen så lenge som mulig.

– Slik jeg har forstått det skulle rapporten være skrevet av juridiske “eksperter” og redegjøre for hva de kunne benytte som grunnlag for en eventuell tiltale, forteller Johansen, til ITavisen.no.

– Du har ikke hørt noe rykter om hva som stod i den rapporten?
– Nei, dessverre. Antagelig inneholdt den ikke det Økokrim ønsket seg, ellers ville vel tiltalen vært tatt ut allerede, tror Johansen.

I dag er Johansen ansatt hos Wapfactory, der han for tiden utvikler SMS-tjenester.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse