Annonse


Slik finner du slettede filer

Nesten samtlige som kjører Windows på maskinen sin er klar over at en fil ikke forsvinner i første omgang, selv om du skulle trykke på delete-knappen. I mange tilfeller er det bare å gå til søppelkurven å hente filen.

Men noen typer filer blir ikke automatisk registrert i denne kurven, og andre forsvinner fra kurven med tider og stunder.

Filer som skjules men ikke slettes

Uansett er det gode håp for å hente frem slettede filer. For selv om filen tilsynelatende er forsvunnet, er sjansen stor for at den fremdeles finnes på harddisken. Det er nemlig bare pekeren som er fjernet, men filen må skrives over om den skal forsvinne fullstendig.

– Når en fil slettes er det egentlig kun første bokstaven i navnet på filen som slettes. Samtidig gir man beskjed om at den plassen som tidligere var reservert for filen, ikke skal være reservert lenger.

Annonse
Når du starter opp ditt operativsystem, forteller maskinen hvor det finnes ledig plass i nærheten og lager et merke. Maskinen hopper så til neste merke som er ledig, men man kan ikke uten videre vite hvilke filer som er overskrevet, forteller Henrik Waage, daglig leder i Symantec Norge, til ITavisen.no.

Hvor lenge ligger filen på maskinen?

Hvor lang tid det tar før filen faktisk er overskrevet, avhenger av hvor mye ledig plass som finnes på disken. Dersom lite plass er ledig vil det gå kortere tid før filen er overskrevet. Men hvor lenge kan egentlig en fil ligge i det skjulte på maskinen?

– På filer på harddisken finnes det magnetiske spor som kan følges. I teorien kan man finne filer som ligger flere nivåer ned, som det også er mulig å hente ut. Men til dette kreves spesialprogram som er svært dyre, sier Waage.

Noe programvare, som også inneholder filhentingsfunksjoner, sørger også for at det hele tiden er de eldste filene som skrives over. Norton Utilities har blant annet denne funksjonen. Her kan du selv bestemme hvor lang tid du mener er ønskelig, innen en fil skrives over.

Hvilken filer kan hentes?

– Kan alle type filer hentes opp igjen fra harddisken, eller begrenses det til tekstbaserte dokumenter?

– Det er selvsagt enklest å hente opp -.txt-dokumenter i sin fullversjon. Jo enklere format på en fil, desto enklere er det å hente det tilbake. Bilder er mye vanskeligere, fordi de er i et komprimert format. Oftest er det da kun bruddstykker av filen som er tilgjengelig, forteller Waage.

– Må programvaren være installert på forhånd, eller er det mulig å installere når etterpåklokskapen kommer over en?

– Dersom man installerer programvaren etter at pekeren er fjernet til filen, kan man risikere at programmet overskriver filen du vil hente. En mulighet er å starte maskinen direkte fra CD-en (eller eventuelt en diskett), men da begrenses mulighetene noe sammenlignet med hvis du har det i forkant.

Sjekk hvilket OS programmet er laget for

Det finnes flere typer programvare som skanner maskinen og identifiserer filer som helt eller delvis er intakte på driveren eller på en disk. De aller fleste finnes kun for Windows, men noen er også tilgjengelige for Mac.

Uansett om du ikke har mistet filer, er slik programvare verdt en test uansett. Plutselig vil du kunne komme over filer som er flere år gamle, noe som i det minste kan gi deg a-ha-opplevelser.

Den beste og sikreste måten å hente filer på er å benytte programvare som er designet for å hente slettede filer. Men sjekk alltid at programvaren du kjører er laget for operativsystemet du har på maskinen. Svært mange av programmene kan f. eks kun kjøres på Windows 98 men ikke Windows 2000.

Dersom du ikke skulle ha et filopphentingsprogram for hånden finnes det også råd. Det er et verktøy som kommer med alle versjoner av DOS og Windows, som kalles DEBUG.EXE.

Med dette verktøyet er det fullt mulig å hente filer, men hvis du ikke er en meget erfaren bruker, anbefales man ikke å gjøre dette.

Slik fungerer et typisk filhentingsprogram

Et typisk filhentingsprogram skanner harddisken for alle typer slettede filer. Programmene hjelper deg å hente tilbake filene.

Først skannes disken og viser slettede filer ved navn, dato, filtype osv. Dersom du ønsker, er det som regel mulig å ignorere .tmp-filer ved skanningen. Etter at skanningen er gjennomført, kan du sortere fil-listen med dato, filnavn, filstørrelse eller folder.

Hver fil er etter skanningen merket med sin tilstand: »excellent», »good» eller »poor», avhengig av sannsynligheten for at hele filen er intakt. Det hører til sjeldenhetene at du kan lese noe vettig av files som karakteriseres som »poor»

For å hente filen, tar du ganske enkelt å velger den ut fra listen og klikker på Recover (henteknappen).

Du kan lagre den opphentede filen hvor du måtte ønske det, men det er likevel anbefalt at du lagrer den på en separat partisjon eller floppy, dersom du forsøker å hente frem flere ulike filer. Ellers kan den nyreddede filen overskrive andre filer du forsøker å redde.

Forsøk ulike filhentingsprogram i gratis testversjoner på nett:

FileRecover 2.2d / v2.1 fungerer kun på Windows 95/98. (cirka 430 kroner)
www.rognerud.com

File Rescue fungerer på Windows 95/ 98/ NT 4.0 og 2000. Programmet ignorerer .TMP-filer. (cirka 720 kroner)
www.file-rescue.com

Undelete 2.0, for Windows 2000/ NT. (cirka 410 kroner)
www.execsoft.com

Norton Utilities finnes for Windows 95/98/2000/ME også for Mac 9.2 og kommer snart for Mac OS X. (cirka 590 kroner):
www.Symantec.com

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse