Annonse


Slik spiller du GameBoy på Palm OS

Lyst på ha spillklassikere fra GameBoy på PDA-en din? Det er fullt mulig å få det til, men du må regne med litt prøving og feiling for å finne frem til de spillene som fungerer best, og hvilke innstillinger som gir best ytelse.

I utgangspunktet er det tre viktige ting du må skaffe deg for å forvandle Palm-en din til enn spillmaskin:

  • En GameBoy-emulator
  • Spill
  • Et program som overklokker PDA-en din, slik at spillene kjører raskere

Emulatoren

Det finnes flere programmer der ute som lar deg spille GameBoy-spill på Palm OS. Vi har testet to av disse på en Handspring Visor Deluxe, som kjører Palm OS 3.0.

PalmBoy er et helt gratis, og du kan laste det ned fra http://apollo.spaceports.com/~bodo4all/palm/palmboy.htm. Dette er en svært enkel emulator, men ser ut til å fungere bra på en rekke spill. Super MarioLand går som en drøm!

Annonse
Liberty er et annet alternativ, fra Gambit Studios. På www.gambitstudios.com kan du laste ned en gratis testversjon som vil kjøre i 30 dager – deretter må du betale en registreringsavgift på $16.95 for å fortsette å bruke programmet. Liberty gir litt mer funksjonalitet enn PalmBoy, blant annet muligheten for å skreddersy kontroll-knappene, men vi opplevde i enkelte tilfeller at spillene kjørte bedre på PalmBoy. Visor (SuperMario Land)

Og hvor finner jeg spillene?

Både PalmBoy og Liberty krever at du har GameBoy-spillene i et spesielt filformat. Det følger et konverteringsprogram med begge programmene, som konverterer GameBoy ROM-filer til det riktige formatet.

Men hvor får du tak i ROM-filene? Her er det flere muligheter. Det finnes en rekke fritt tilgjengelig freeware-spill som du balnt annet finner lenker til fra PalmBoy og Liberty’s hjemmesider (se over for adressene).

Vil du konvertere større kommersielle GameBoy-spill, som Zelda, SuperMario eller Tetris, må du overføre spillet fra en vanlig GameBoy med en spesiell kabel som kalles GB Exchanger eller Copier. Du kan finne mer informasjon om slikt utstyr her.

Alternativet er å søke litt rundt på nett. Det finnes mange nettsteder hvor du kan laste ned ROM-filer som allerede har blitt overført fra GameBoy (dette er naturligvis bare lovlig hvis du selv eier det spillet du laster ned ROM-filen til)

Men det går jo så sakte…

Når du endelig har fått innstallert emulatoren, funnet en ROM-fil, konvertert spillet til Palm-format, og innstallert det på PDA-en med Installer-programmet ditt, vil du nok kjapt merke hvorfor det fortsatt er mange gode grunne for å kjøpe seg en ordentlig GameBoy.

For det første så gir ingen av disse emulatorene lyd, og lar deg heller ikke spill som er kun laget for å kjøres med farger. Dessuten er det en rekke spill som rett og slett ikke ser ut til å la seg spille på emulatorene. Disse tingene kan du dessverre ikke gjøre noe særlig med.

Derimot så kan du gjøre noe med hastigheten! Du vil nemlig fort legge merke til at de fleste spillene går veldig sakte, men ved å overklokke prosessoren på PDA-en din kan du oppleve store forbedringer. Visor overklokking

Det finnes flere programmer for å gjøre dette, og vi anbefaler AfterBurner 3.0, som du kan laste ned her. AfterBurner lar deg kjøre opp klokkefrekvensen på alle programmen dine, og er egentlig et særdeles nyttig program å innstallere selv om du ikke bruker PDA-en din til spill. Du må tukle litt med innstillingen for å få den perfekte ytelsen her, men det er absolutt verdt det.

Et annet alternativ for overklokking er Tornado V, som du finner her.

Ikke HELT som GameBoy

Nå er det ingen hemmelighet at de fleste Palm OS-baserte PDA-ene ikke akkurat er konstruerte for å kjøre GameBoy-spill, og dette merkes ganske fort når du prøver å kjøre grafikktunge actionspill. Mangelen på lyd og farger gjør jo også at du mangler litt av spillopplevelsen.

Knappene på Palm og Visor er åpenbart heller ikke konstruert med spill i tankene, og dette merkes også på action-spillene. Handspring har i hvert fall gjort et forsøk på å rette opp dette, og lanserer snart en joystick for Visor (les mer om denne her)

Hvordan er din erfaring med spill på Palm OS? Send gjerne en mail til [email protected] hvis du har nyttige tips, eller vet om gøyale spill eller programmer vi burde skrive om.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse